В момента сме в състояние на вето за членството на Скопие в Европейския съюз, тъй като българите в западната ни съседка все още не са вписани в Конституцията ѝ. Това каза президентът Румен Радев в брифинг пред журналисти преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

„Днес ще поставя извънредно проблема с нарасналата агресия и ескалиращата антибългарска кампания в Република Северна Македония, която води до престъпления от омраза. Очаквам категорична институционална реакция от властите в западната ни съседка и незабавни действия за разкриване на извършителите. За съжаление, към момента не виждам необходимата политическа воля”, каза още Радев.

„Всички европейски лидери ще се срещнат с президента на Украйна. Време е, една година след започването на тази кръвопролитната война, фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното прекратяване, както за възобновяването на всички дипломатическите усилия за нейното прекратяване.

България ще продължава да подкрепя украинците на място в тяхната справедлива битка за страната им, в осигуряването им на възможности за преживяване на тези критични зимни месеци, както и украинските бежанци в България“, допълни Радев.

"Неколкократно съм заявявал, че ние не можем да приемем санкции в ядрената енергетика срещу Русия, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика. Отчитаме всички области, където може да се наложат санкции. В тази област сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето", заяви Румен Радев.

За войната

"Служебното правителство изпълни задачата, поставена от 48-ото Народно събрание да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се това да не се допуска в бъдеще, това е кръвопролитна война. Все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме гласове за оръжията, все по-малко може да се дефинира какво означава победа", добави Радев.

„Проблемът с нелегалната миграция предизвиква демократичните устои от ЕС. България полага огромни усилия, инвестирахме много от нашия бюджет и за инфраструктура, за охрана с жива сила, и за технически средства с видеонаблюдение, но нашите ресурси са недостатъчни", посочи президентът.

"В последните месеци водим активна дипломатическа дейност на всички нива, защото охраната на външните граници на ЕС не е само наш ангажимент, а на всички държави членки на ЕС. Все повече лидери, в резултат на дипломатическите ни усилия, се обявяват за по-активна подкрепа към нашите граници.

"Ще поставя настоятелно възможността да се стартира пилотен проект за засилване на охраната на българо-турската граница, с финансиране от ЕС", категоричен беше Румен Радев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук