Уважаема г-жо Зайкова, уважаема г-жо вицепрезидент, г-н председател на Конституционния съд, уважаеми народни представители, уважаеми министри, уважаеми представители на религиозните общности в България, Ваше превъзходителство, уважаеми дами и господа и скъпи сънародници, искам да поздравя народните представители с високо отговорната мисия, която избирателите възложиха на Вас. Така започна речта на президента Румен Радев пред 45-тото Народно събрание. 

Ето какво още каза той: 

"Винаги ще се намери някой, който ще ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара, чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава, В политиката някои хора наричат опит своите грехове и остават безнаказани. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Искаха нови хора и избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанс да запишат една красива глава в своите биографии.

Затова приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишни парламенти отстояваха парламентаризма. От вас зависи Народното събрание да заработи достойно и почтено. Наследявате институция в дълбока криза. Миналото народно събрание абдикира и се прилагаха техники за избягване на общественото гласуване.

Законопроектите на изпълнителната власт се внасяха от групи депутати. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком в други закони, които не са център на обществено внимание. Правният нихилизъм достигна своят апогей, когато мнозинството реши да печели време с предлог нова Конституция. Благодаря на тези от вас, които спряха това политическо и юридическо споразумение. Често налагах вето, но рядко аргументите ми имаха оздравителен ефект.

Нека приемем, че ветото не е акт срещу парламента, а инструмент за усъвършенстване на закона. Всичко това доведе до срив в доверието на Народното събрание. Вие имате мисията да възродите парламентаризма и първият тест ще бъде възстановяването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт. Никой не може, и вие го знаете добре, да ви разменя, продава или отдава под наем.

Нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепости на никой политически лидер. Никой не може да накърнява достойнството ви, освен ако вие не позволите. 

45-тото народно събрание се свиква в сложно време. Мнозина вещаят кратък живот на 45-тото Народно събрание, но времето ще покаже какъв ще е той. Колкото и да трае, пред парламента стоят отговорни и неотложни решения.

Първото е съставяне на правителство, кризата с ковид-19, безработицата, изоставането по показатели в ЕС. Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата.

Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Трябва да има ясна политическа отговорност, която не се крие зад експерти. На миналите избори българите спряха да викат неволята и заявиха волята си за промяна. Дъждът и пандемията не спряха милиони да дадат гласа си. Хората в чужбина чакаха с часове, за да заявят ангажираност към бъдещето. 

Уважаеми дами и господа, време е. Дължим го и на сънародниците ни зад граница, които показаха, че България не е само минало, но и отечество, в което хиляди искат да се завърнат. Историческият момент, в който се намираме, оставят парламента пред мисията да приеме дългоочаквани промени, а целта е укрепване на държавността. 

Ключова стъпка е издигането на нов вид управление. Моралните качества, културата и професионализмът на кандидатите трябва да се излъчат бързо, за да върнете доверието в институциите, да изведете страната от кризата и да интегрирате страната. 

Относно номинираните за високи управленски постове, трябват промени в нормативната база. 

Нека се даде шанс на общините за икономически и социален подем, чрез финансова децентрализация и повишени административни права. Възстановяването на държавността, родовластието, справедливостта и борбата с корупция са немислими без свободна журналистика. Благодаря на медиите, че са тук.

Искам да ви уверя, че като държавен глава съм готов да участвам в дебат и да работя съобразно конституционните ми правомощия, за да изведем страната към значими промени. Очаквам парламента да приеме план за устойчивост и да отчете редица национални предложение, да покаже по-високо ниво и амбиции. 

В случай, че Народното събрание не успее да излъчи правителство, по Конституция ще назнача служебен кабинет. Пожелавам на всички вас, да запишете имената си в историята на България с добри закони. На добър час."