Ясна е позицията ми за Шенген. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Той напомни за положените дипломатически и технически усилия.

„За мен е много важно, че по време на служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от мен, стартирахме така важния пилотен проект за охрана на нашата граница, заедно с Австрия. И се надявам всичко това да даде резултат”, посочи държавният глава.

„И най-вече - разбирането на всички държави членки. За това положихме много усилия, за тяхното разбиране, че охраната на външната граница на Европейския съюз е ангажимент на всички държави членки, а не само на тези държави, които имат тази обща граница”, обясни още Радев.

„Крайно време е! България е изпълнила всички условия за присъединяване към Шенген”, заяви той.

Днешният дебат на Общото събрание на ООН се провежда в условията на взаимно свързани глобални кризи. Светът не може да продължава повече по този начин, заяви президентът Румен Радев,

"Към продължаващата и ескалиращата война в Украйна, вече се добави и войната в Близкия изток с безпрецедентна хуманитарна криза в Газа".

По думите му ООН трябва да работи за укрепването на глобалната среда за сигурност.

"Основните очаквания на световната общност са свързани най-вече с дълбоката реформа, укрепване на капацитета на ООН за превенция и разрешаване на конфликти. За укрепването на мира".

Румен Радев добави, че страната ни има своята важна роля в този процес.