“Президентът Радев има лична покана за срещата. Добре е да се чуе позицията на президента, защото говори не само държавният глава, който има отговорност към гражданите и армията, но и говори гласът на разума и говори един генерал, който е и професионално повече подготвен от тези, които политиканстват с тази наистина тревожна тема”.

Това заяви вчера вицепрезидентът Илияна Йотова като подчерта, че не очаква на форума България да бъде представена от премиера, защото държавният глава имал лична покана да присъства.

Радев  разкритикува остро решението на Парламентарната асамблея на НАТО в София, която излезе с решение да се разреши на Украйна да използва оръжие срещу цели в Русия. Българският държавен глава знаково отсъства от заседанието на форума на НАТО в София като обясни това с посещенията си в Будапеща и Берн, откъдето не пропусна да критикува дебата в Алианса за засилване на помощта към Киев.

За разлика от Радев служебният премиер Димитър Главчев потвърди твърдата подкрепа на България към Украйна. 

Миналата година Радев не представлява България на срещата на НАТО във Вилнюс, където делегацията бе водена от тогавашния премиер Николай Денков. Засега няма решение как ще се процедира тази година и вероятно то ще изчака изборите на 9 юни.

Йотова коментира, че има много европейски гласове, които не са съгласни с декларацията, приета от Парламентарната асамблея на НАТО у нас.

В нея бе декларирана пълна подкрепа за Украйна и призив да ѝ бъде разрешено да използва дарените оръжия за атаки по руска територия. Това обаче е решение на всяка една отделна държава, която помага на Киев с въоръжение и друго оборудване, каквато е и България.

“Важно е за мен какво ще бъде развитието на приетата в София декларация на срещата на НАТО във Вашингтон“, подчерта  Йотова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!