Не съм във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка, но както мен, така и вас, българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме. 

Това заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев в първия работен ден от новия политически сезон. Още преди да започне речта му повечето народни представители напуснаха залата.


"Бягството няма да ви спаси от народа. Истинският парламент е отвън", коментира действието им Радев.


"Искам да ви поздравя с новата зала и пожелавам в нея да е взимат мъдри решения. Обръщам се към вас, народните представители, защото в дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и бъдещето на България", каза той.


"Преди година речта ми беше пренебрегната, а управляващите разчитаха на апатията на гражданите. Днес  улиците са пълни с възмутени хора, които ги е грижа за бъдещето на България", добави Радев. 

"Има и нещо по-разочароващо от загубата на доверие - това е загубата на достойнство. Парламентът се превърна в изразител на волята на министър-председателят. Никой в тази зала дори не зададе въпрос след доклада на главния прокурор", каза Радев.

"Очаквам от българския парламент вече да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера, да н скверни парламентаризма с неграмотно упражнение за нова Конституция. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората. Не липсата на нова Конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал и ширещата се корупция", каза той и отново зачекна Борисов за нощното шкафче с пари", каза той.

По думите му оставките на правителството и главния прокурор са неизбежни: "Хората излязоха от хипнозата и искат да имат нормално управление. Когато тези оставки станат факт аз призовавам да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който ще бъде марионетка на сегашната власт", каза той. 

"Оставката е единственият начин това Народно събрание да излезе с достойнство от тази ситуация", смята Радев. 

"Ако не искате да чуете мен, то чуйте вашите избиратели, които в момента са отвън. Не гласувайте никакво друго правителство в това народно събрание. Не е редно да гласувате и промени в закона. Ако претендираме, че сме демократична държава не може да решаваме политически въпроси с полицейски методи и да рискуваме да има ескалация на напрежението. Когато доверието е отрицателно загубено, е ясно какво трябва да стане", каза Радев.

„В този исторически момент следва парламентът да е на висотата на обществените очаквания и да прекрати въвличането на страната в хаос и безредици. Като изразители на волята на народа ви призовавам да последвате волята и исканията на българите за незабавна оставка на правителството”, заяви президентът.

„Нямаме друг път за излизане от блокажа на страната от акта на оставка”, завърши той.


Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!