Решенията, особено в изборния процес, е да работят не само за определени партии, а за всички български граждани, независимо къде се намират. Това каза държавният глава Румен Радев по време на среща с представители на ръководствата на политически партии „Движение 21“ и „Движение България на гражданите“, предаде „Фокус“. 

Разговорът е част от поредицата консултации, организирани от президента във връзка с провеждането на парламентарните избори през тази година.

„Г-жо Дончева, като един от най-опитните юристи и парламентаристи, с дълъг опит върху изборите в България, вие следите как протичат консултациите, но бих искал да кажете мнението си за спецификата на изборите и готовността за тях“, обърна се президентът към лидера на „Движение 21“.

Държавният глава заяви, че широко се популяризира, че гласуването по пощата е предложение от президентската институция.

„Не. С г-жа Йотова имахме обширна онлайн среща с общностите зад граница, зад тях това ще е единствената опция. Да не говорим за пътуване, струпване на хора, липса на помещение. Повдигате и поглеждате от друг ъгъл гласуването по пощата. Има упорит отказ да се разглежда този проблем от хора в парламента и институции.

Според мен не трябва да се абдикира от този проблем, трябва да бъде надлежно обсъден. Казусът има много малко време до изборите, не може да се отваря изборният кодекс, ще се отвори само за карантинираните.

Ще минат тези избори, ще има нов парламент, който ще влезе с много въпроси. Кога най-после ще се отвори изборният кодекс, не от избор за избор и не за интересите на определена партия. Кога ще има промени в интерес на българските граждани“ обърна се Радев към Дончева.

Президентът Румен Радев коментира, че темата за машинното гласуване е много важно.

„На практика смесването на машинен и ръчен вот, обезсмисля машинното гласуване, затова и наложих вето. Трябва да има ясна методика за сертифициране и тестване на машините, която да не дава само проверка само на техническите параметри, а да внуши доверие в машините. Това трябваше отдавна да е готово“, поясни Радев.

„Надявам се в останалото време до изборите да има тази откритост, за да разгърнем информационна кампания, да има доверие. Това е най-важното“, каза още той.

„Най-важният елемент в доверието към изборния процес е обществото да бъде информирано. Решенията, особено в изборния процес, е да работят не само за определени партии, а за всички български граждани, независимо къде се намират“, допълни държавният глава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!