Лидерите на ПП и ДБ пристигнаха в президентството, за да проведат консултация с президента Румен Радев. На срещата дойдоха Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков, Калина Константинова, Христо Иванов и Надежда Йорданова.

"Искам да ви поздравя с постигнатия изборен резултат в един сложен изборен процес. Второто място е изпитание за вас, защото силната ви заявка за влизане в политиката е алтернатива. Затова е важно за българската общественост да знае докъде можете да стигнете в компромисите си за съставяне на правителство. С тези думи президентът Радев се обърна към парламентарните представители от ПП-ДБ и поиска да знае каква ще бъде най-важната им задача в управлението. 

"Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство - правителство на малцинството или друга формула, по която работите. Друга важна задача е законодателната дейност, където имате сериозна парламентарна тежест като втора политическа сила. Какви са вашите намерения за приоритизиране, защото от спешен порядък трябва да приемем законите, които ще допринесат за нашата европейска интеграция. 

Чух упреци, че бързам с мандатите и възпрепятствам работата и искам да отведа страната към следващите избори. Кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат. Ако не сполучи, кога виждате даването на втория мандат? Защото после има седмица само до третия. Българските граждани очакват решение и за мен ще бъде важно да ви чуя", допълни Радев и даде думата на съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

Той заяви, че стандартът, който налага ПП е това, което говорят по време на кампанията, после да го правят, когато влязат в парламента.

"Очертахте основните приоритети и всички го осъзнаваме. Време е за съдебна реформа, без която България не може да бъде нормална държава. Затова е важно да се разследва главния прокурор. Би бил голям срам, ако България е разделена от Румъния и сме втора ръка европейци", каза Петков. 

"Ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви и по-стабилна банкова система, трябва да го направим. Това са приоритетите в програмата ни. В случай, че първия мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим правителство с втория мандат. Относно времето ще дам възможност на колегите ми да говорят", допълни той и даде думата на колегата си Асен Василев. 

"Аз се радвам, че около една година по-късно и два цикъла избори, в крайна сметка стигаме до законодателната програма и приоритети на последния кабинет. Въпреки трудностите по пътя за Шенген се вижда подкрепа да бъде завършен процесът успешно. Както казахте в началото на вашето изложение - ние и ГЕРБ сме опоненти. Ние смятаме, че моделът, по който трябва да се развива страната е различен. Но след два цикъла намерихме формула да приемем важни закони", обясни още той. 

"Дори опонентите трябва да се уважават, но има граници, които не могат да се прекрачват. Тези граници са, че няма как ПП и ГЕРБ да работят заедно в изпълнителната власт. От друга страна, страната трябва да се движи напред и трябваше да се види, че заложената програма от предния кабинет, е най-добрата. Знаем, че само "Възраждане" искат страната да се развива по друг път. Ако се стигне до втори мандат, ще се радваме да проведем консултации, за да видим кога ще можем да направим правителство. Времето, дали е бързо или бавно, зависи от това каква цел се гони. Целта на тези консултации е да може да се сформира правителство", каза бившият вицепремиер. 

Христо Иванов взе думата и заяви, че коалицията им е готова да предложи правителство и да управлява страната при идване на втория мандат. 

"Целта на Конституцията е да има редовно правителство. Тази законодателна програма би позволила да реализира нещо за което в рамките на прецедента на предишното НС е възможно да се прокарат, дори да не стигнем до излъчване на правителство", каза той.

Акад. Денков заяви, че партиите имат нужда от 3 месеца, за да се постигнат основните цели, които имат пред себе си. Радев заяви, че споделя призива служебния кабинет да внесе бюджет, тъй като времето напредва. Президентът благодари на акад. Денков, че казва колко време е нужно, за да се приемат основните законопроекти. 

"Служебното правителство разработи и внесе в парламента почти всички важни закони, така че няма нужда да се убеждаваме, че ако не ги приемем губим важни позиции. Благодаря на проф. Денков за тези 3 месеца, но искам да ви върна - поех огромен риск и разтегнат процедурата, за да се успокоят страстите, да се намали предизборната риторика, за да се приеман ключовите закони, но почти нищо от това не се случи", каза Радев.

"Правителство не беше съставено, законите не бяха приети. Парламентарното време беше употребено за ремонт на изборния закон, който уж трябваше да вдигне избирателната активност, а доведе до хаос. Това време беше отделено основно за разпит на служебните министри, при положение, че бяха ангажирани да овладяват кризи и да вземат стратегически решения. Аз пък бях упрекнат, че искам да управлявам безконтролно, еднолично и до безкрай. Да, трябва да има време, но и коректни и ясни отношения, защото за тази игра, която провеждаме, трябват двама партньори - парламент и президент. Трябва да има отговорно отношение, ако искаме правителство и закони. Президентът няма власт, не управлява, а назначава служебни правителства. Правителството управлява", припомни държавният глава. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук