Президентът Румен Радев благодари на всички граждани, които са излезли и са гласували. Той поздрави всички нови кметове и общински съветници с победата. 

"Всеки нов кмет идва с очакването за промени към и това за по-добро, но това е голяма отговорност", заяви президентът.

"Местната власт ще трябва да се справи с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност", допълни Радев.

Президентът Радев обяви, че ще се запознае с представените аргументи относно искането за предсрочно освобождаване на Пламен Тончев - председателя на ДАНС.

"Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в "онзи запис", те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него", заяви Радев.

Президентът заяви, че е чул внимателно изявлението на премиера Денков от петък вечерта и допълни, че в закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателя на ДАНС и сред тях, по думите на Радев, не фигурира липса на доверие от страна на Денков.

"По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", добави Радев.

"Тези избори са един изключително сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация. На тези избори българите масово ги загърбиха. Това трябва да тревожи всички", подчерта той.

По отношение на исканата оставка на Пламен Тончев: "Целта е ясна отдавна. Не мисля, че трябва да се използват изборите като някакъв сценарий, за да има новата поредна атака към ДАНС докато не се случи сценария от записа. От мотивите, които представи министър-председателя в своето изявление, се остава с впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона".

Той посъветва Денков и неговото правителство да обърнат внимание на собствения си заместник-министър на електронното управление, откъде тръгва "саботажът на изборния процес". 

"Когато на председателя на ДАНС му се задава въпрос на изслушване в парламента, той излага факти. Откога излагането на истината е политическо говорене? Някои неща в изявлението на министър-председателя също са смущаващи - че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация, на енергетиците да речем. За мен това е неразбиране на ролята и задачата на ДАНС. Не може да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи протести", коментира президентът.

Той коментира и изказването на Денков, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за нарушението на заместник-министъра на електронното управление. „Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите? Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо дали на някого няма да се хареса. Това е същността на работа на ДАНС“, изтъкна Радев.

„Интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея доведе до този скандал“, добави той.

Когато ДАНС подава информация за руски шпиони – независимо дали са 1, 3 или 70 накуп, това се приема като абсолютно чиста монета. Но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уеднаквят стандартите! Те трябва да бъдат обективни“, призова той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук