В Северна Македония се вихри една антибългарска идеология, която съзнателно подбива пътя им към ЕС. Опитът на политиците им да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС. Това каза пред журналисти президента Румен Радев. 

"Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на диктатурата в Македония, избиваха десетки хиляди в концлагери само защото решиха да се наричат българи, а не македонци. Това е фашизъм", каза той. 

"България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната. Ще продължим да помагаме в рамките на своите възможности.  Нека да е ясно, че България има огромна историческа диаспора. Имаме сънародници, които са в зоните на военните операции. Това изисква внимателно отношение и България трябва да достави пакети за индивидуална защита", заяви държавният глава. 

"Г-н Кулеба многократно изрази благодарност. Не съм чул правителството на САЩ да е назначило бивши министри от свои говорители. Поставих очакванията за възможно най-бърза доставка на самолети F-16.Надяваме се на помощ от страна на САЩ за гарантиране на боеспособността на самолетите", завърши Радев.