Държавният глава Румен Радев прави специално изявление от президентството.

БЛИЦ припомня, че в сряда президентът участва в откриването на есенната сесия на парламента в сряда. Тогава обаче той говори пред полупразна зала, тъй като депутатите от управляващата коалиция напуснаха Народното събрание в момента, в който той се качи на трибунката.

"През изминалото денонощие властта инициира провокации. Пострадалите са десетки, както сред гражданите, така и сред органите на реда. Моята първа мисъл е за всички тях и техните близки", заяви Радев в началото на изявлението си. "Пред очите на всички се търгува подкрепа. Прави се опит да се прокара нова конституция със силата на парите. Тези действия рискуват да хвърлят страната в безизходица", заяви президентът.

"Действията на управляващото мнозинство не само провокират гражданския мир. Те задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото политическо оцеляване", каза президентът. 

"Призовавам протестиращите и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарий за оцеляване на компрометираната от корупция и насилие власт. Дълг на всеки гражданин е да каже „Не” на насилието и беззаконието.

Протестът е единственото и оправдано гражданско действие срещу похищението на демокрацията. Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата", заяви Радев.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!