Президентът Румен Радев участва в Пловдив в дискусия на тема "Бъдещи предизвикателства пред младите хора в България", на която бяха обсъдени перспективите и предизвикателствата пред аграрния сектор у нас.

В срещата участваха студенти, представители на академичната общност и служители на Аграрния университет – Пловдив.

"Трябва да е ясно, че още в първите часове на проблема с Украйна аз свиках консултативна среща и много ясно и категорично обсъдихме ситуацията. За мен е важно всички да чуем проблема, но и да помним, че България има историческо минало. Имам чувството, че много хора говорят без да имат собствено мнение", коментира президентът пред журналисти.

Според Радев призивите на някои политици са от невежество, без да преценяват риска.

"Ако нашите партньори кажат - давайте оръжие, или не давайте оръжие на Украйна, те започват да правят точно обратното. Според мен хората, които насаждат тези настроения и настояват за доставка на оръжие, трябва да си отговорят на няколко основни въпроса, защото за разлика от нашите партньори - България е много по-близо до Украйна, където се води войната.

Ние сме много по-зависими от руския газ, отколкото нашите партньори. Тези хора трябва да си отговорят на въпросите - какво е състоянието на нашата авиация и има ли кой да пази небето ни", каза той.

На въпрос какво ще се случи с коалицията, ако Корнелия Нинова я напусне при положение, че бъде гласувано да се даде оръжие на Украйна, държавният глава отговори: "Аз мисля, че БСП ще си избере такава форма, хем да не носи отговорност, хем да остане в коалицията".

Президентът отново се върна на темата с газа и коментира, че проблемът отдавна чука на вратата и "Европа закъснява".

"Разбира се, аз не оправдавам руската страна, защото това е нарушение на договора, но въпроса е какво направи българската страна по проблема, при положение, че знаеше каква опасност идва. "Булгаргаз" има лиценз за търговец, ако беше сключен договор с "Булгаргаз" за доставка на газ през месец май, най-вероятно цената щеше да стигне 80 евро. Въпроса е има ли посредници, защо ги има и на каква цена.

Знаете - пострада много от бизнеса, но ако решението на правителството е нови заеми, за да се дават помощи, то рано или късно икономиката ни ще се срине", предупреди още Радев.

На въпрос възможно ли е военните ни заводи да ремонтират тежка военна техника от войната в Украйна Радев каза, че заводите ни имат капацитет за ремонт на бойни машини на пехотата, но за това трябват и резервни части, само част от тях обаче се произвеждат в България.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!