"Президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Аз не бягам от нея, напротив. Винаги съм се водил от критериите за почтеност и професионализъм".

Това заяви в ефира на БНР президентът Румен Радев. 

"Времената са предизвикателни, страхът не отхлабва своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега, натоварена е с много отговорност. Отишлата си скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, защото знаем, че цялата администрация е назначавана от тази власт", добави държавният глава.

Хората в служебния кабинет приеха с готовност да изпълняват мисията. С повечето от тях съм работил по един или друг начин, познавам техния професионализъм. Най-важното е да постигна един баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Това е един кабинет на демократичното единодействие, един модел за излизане от безпътицата, в която се намира България", коментира Радев.

"Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят благоразумие и отговорност и да съставят правителство. Това, което се случи през 45-ия парламент, е урок за всички партии в навечерието на изборите. Въпреки всички заложени потенциални бомби под това правителство, аз се надявам, че те ще успеят", подчерта Румен Радев.

"Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани", категоричен бе президентът. 

"Този кабинет е с вързани ръце, трябва да върши огромна по обем работа. Отишлото си правителство абдикира да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван почти година от голям екип към Министерския съвет с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни", заяви президентът на България.