Президентът Румен Радев обмисля да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за Северна Македония. Това стана ясно от неговите думи от Брюксел, където той бе за заседанието на Европейския съвет, пише Монитор бг.

Целта е да се обсъди отношението на България към Скопие и да се търси консенсус с всички партии в НС.

По думите му обсъждат с премиера, а и самият той предлага, родният парламент да структурира отношения с македонския парламент, който да остане основа за диалог, за сближаване и търсене на най-добрите решения , така че да отворим вратата на Северна Македония възможно най-бързо, но разбира се при гаранции и защита на нашия национален интерес.

По думите му това ще бъде исторически акт, ако успеем да постигнем такова решение.

Той напомни, че в Съвета вече разбират същността на проблемите между София и Скопие, като не става въпрос само за история, а за спазване на правата на македонските българи.

По думите му е имало амбиции да се стигне до решение още на този съвет, но благодарение на БГ дипломацията и нашата информационна кампания този въпрос е отпаднал.

Радев изтъкна, че е от интерес за нас Западните Балкани да станат част от ЕС, но това ще стане при безусловно спазване на договора за приятелство от 2017 година, конституционна защита на македонските България, отпадане на езика на омразата, както и европейски гаранции това да е необратимо.

Той изрази убеденост, че кабинетът вече работи по анализ как сме стигнали до тук да не можем да кажем „да“ на Скопие и по разгръщане на програма чрез работни групи по сфери.