На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Република Судан Илхам Ахмед.

Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Република Судан.

„Благодаря на посланик Илхам Ахмед за нейния ползотворен четиригодишен мандат в България. Тя използваше и най-малката възможност, за да придвижи напред политическия диалог и нашето сътрудничество във всички потенциални сфери от взаимен интерес. След 25 години през 2017 г. министърът на външните работи на  Република Судан беше на посещение у нас, което даде допълнителен стимул за развитието на нашите отношения“, посочи Румен Радев.

Държавният глава подчерта значението, което България отдава на връзките със Судан, както и на традициите на над 62 години дипломатически отношения, изпълнени с ползотворно приятелство и сътрудничество.

„България стои близо до страните от Близкия изток и арабския свят не само географски, но и исторически. Това ни дава възможност да вникнем в проблемите на този регион много по-дълбоко, да оценим тяхната комплексност и всеобхватност“, заяви още президентът. Държавният глава добави, че именно затова България печели много по-лесно доверието на нашите партньори от региона.