Радев връчи мандата на ГЕРБ-СДС ВИДЕО

"Осъзнавате, че ви очакват много препятствия по този път, но ще ви очаквам следващия понеделник със състав на Министерски съвет", подчерта президентът

В сградата на президентството държавният глава Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. 

Както БЛИЦ съобщи, до последно работната група на ГЕРБ-СДС, водена от Мария Габриел, води разговори с останалите политически формации. Последната среща - с "Има такъв народ", приключи малко преди връчването на мандата.

От страна на ГЕРБ за получаване на мандата дойдоха Мария Габриел, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева и Теменужка Петкова. 

"Г-жо Атанасова, като председател на най-голямата по численост парламентарна група, моля да представите вашия кандидат за министър-председател", обърна се президентът към Десислава Атанасова, която представи Габриел. 

"Уважаема г-жо Габриел, в изпълнение на Конституцията на Република България ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в рамките на седмица да представите структура и състав на Министерски съвет", обърна се Радев към Габриел, връчвайки ѝ папката. 

"От името на парламентарната група ГЕРБ-СДС поемам с отговорност проучвателния мандат за съставяне на правителство", каза от своя страна тя.

Габриел благодари на Радев и президентската институция за това, че са гарант за спазване на върховния закон на страната. Тя се обърна и към вицепрезидента Илияна Йотова: "В последните дни съм мислила много за вас, защото, когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаеш колко важно е да бъдат спазени вътрешните процедури в европейските институции. Затова благодаря".

"Искам да ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно работещо редовно правителство. Затова моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел -  благосъстоянието на българите и авторитета на България. Затова искрено вярвам, че подкрепата, която ще търся, ще излъчи послание за амбиция, че сме способни да се обединим и направим редовно работещо правителство", заяви Габриел. 

Тя подчерта, че ще разчита на широка подкрепа по всички приоритети, които са важни за България.

(Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ)

"Осъзнавате, че ви очакват много препятствия по този път, но ще ви очаквам следващия понеделник със състав на Министерски съвет. Днес и утре виждам, че са решителни дни за вас, желая ви успех", завърши Румен Радев.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук