Тошко Йорданов стресна Мария Габриел: Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа, защото...

Ние няма да дадем подкрепа без идеологически обвързаности. Искаме да поемем в правилна посока, заяви той

Започна срещата между кандидатът за премиер на партия ГЕРБ Мария Габриел и представители на "Има такъв народ" (ИТН), начело с Тошко Йорданов

Срещата се провежда в зала "Запад" на Народното събрание.

“Благодаря ви за днешната среща, тя позволява да преминем на следващ етап. Питам според вас имаме ли нужда от работещо правителство и обща рамка с приоритети, която е отворена към този момент“, поде Мария Габриел.

„За мен е важно това, което вие казахте преди – важно е да има приоритети, но и мерки и срокове, за да се излъчи послание за последователност. Днес заставам пред вас по този въпрос – какъв формат на правителството според вас е правилно и какви са вашите приоритети. Аз предлагам експертно правителство с ясни цели, конкретни срокове и програма. Това в рамките на година, когато ще могат да се видят резултатите“, каза тя.

Думата бе взета от Тошко Йорданов:

Що се отнася до експертен кабинет – това е нещо, което ние сме казвали отдавна, че в изпълнителната власт трябва да има хора експерти, а не политически назначени лица. Говоря за политически лидери, които мечтаят да са министри. Понякога не разбирам по какъв начин си водите преговорите за бъдещ кабинет. Мина много време, а и сега искате да преповторим нещо, което вече сме говорили“, каза той.

По думите му за ИТН е важно да има редовно правителство с широка подкрепа, да има министри, които са експерти, защото другото е безотговорно, но е важно и каква ще е програмата на това правителство.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

„Гледахме срещата ви с БСП. Ние сме дясно мислещи. Финансовото състояние на страната е зле и без разумен, нехарчещ бюджет за овладяване на инфлацията, не е добре да се върви по път, в който ще има широки пръсти на съответния финансов министър и висок бюджетен дефицит“, каза той.

„За да бъдем заедно в едно управление с БСП, трябва да има финансов план, който е ясно очертан. Били сме в кабинет с тях и с тях тази тема е много тежка. Подкрепа бихме дали за правителство само с точни и конкретни цели, но не и с бюджет с необмислени харчове“, каза той.

В ИТН имаме много експерти във всички сфери, ако се стигне въобще до варианта с експертно правителство. Надявам се, и другите политически сили да предложат специалисти“, каза той.

Мария Габриел му отвърна, че тази среща е за уточнение на формата и именно това е новото нещо.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

„Искаме редовно работещо правителство, обединено около приоритети, които ясно трябва да бъдат зададени като рамка. Когато си говорим за бюджетът, който трябва да бъде приет през 2023 година, за да влезем в детайли трябва да има правителство. Имаме цел – еврозоната, т.е. трябва да имаме малък дефицит. Не искаме да режем социалните плащания. Важно е да има разум и баланс и това е нещо, което ни обединява“, каза тя.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

По думите й експертите могат да бъдат политически лица, но трябва да са всепризнати и да ръководят с ясна визия поверените им министерства и институции.

„Ако всички говорим пред обществото, това ще е предпоставка за публична подкрепа, именно затова срещите ни са толкова открити“, поясни Габриел.

Тогава Йорданов се намеси:


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

Знаете, и ние знаем, че всъщност ние сме най-малката политическа партия и математиката сигурно ще ви излезе и без нас. Ние няма да дадем подкрепа без идеологически обвързаности. Искаме да поемем в правилна посока.

Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа, още я нямате от нас. Когато въпросът опира до икономика и финанси ви чакат тежки разговори и с ПП и БСП. Те са левичарско настроени в това отношение. ДБ говорят за десни политики, но не съм видял да се опънат на Асен Василев. Няма да подкрепяме безогледно харчене на държавния бюджет, защото резултатът ще бъде плачевен“, обясни Йорданов.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
 

От страна на ГЕРБ на срещата присъстват и лидерът на формацията Бойко Борисов, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС Румен Христов.

БЛИЦ припомня, че в неделя Габриел даде заявка, че на срещата ще предложи да бъде съставено експертно правителство със срок от една година.

От втората по големина политическа сила в парламента - "Продължаваме промяната - Демократична България", обявиха, че няма да дадат подкрепата си за правителство с първия мандат, но след срещата с Габриел съобщиха, че ще решат дали да дадат подкрепата си за правителство с мандат на ГЕРБ във вторник.

БЛИЦ припомня, че по-рано в понеделник Мария Габриел се срещна и с лидера на БСП - Корнелия Нинова. Двете говориха по политики, а социалистката я увери, че във вторник ще й каже какво е решението на Столетницата относно подкрепата за експертния кабинет на ГЕРБ. 

Габриел се срещна и с представители на ДПС, като двете партии си размениха любезности и стигнаха до извода, че имат много допирни точки и цели.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук