Радомир Чолаков разкрива цялата истина за промените в Конституцията

И до ден днешен не мога да си обясня защо трябваше да се започва с тази Конституция, смята бившият депутат

Пиша книга за шестата конституционна поправка - за това което ние свършихме.

Това обяви в студиото на бТВ бившият депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков. По думите му, решението за промените е било прибързано.

"Не бива да се правят прибързани реформи. Трябва да се прави широка дискусия с обществото. Колегите от ПП-ДБ решиха, че трябва да се направи възможно най-бързо. Ако не беше натоварена толкова с идеология, ако имаше повече дебат - щеше да стане по-добре. Добре, че КС отмени част от промените. Беше създаден един климат, в който политическите сили решиха набързо да се променя", посочи Чолаков.

"Разделянето на ВСС беше прибързано решение, имаше и други противоконституционни решения. Главният прокурор вече не е неприкосновен, това бе едно от добрите решения, имаше и други. Колегите от ПП-ДБ трябва да са доволни с ограниченията на правата на президента. В ГЕРБ никога не сме го искали", разкри още бившият народен представител.

"10 години се приказваше, че ГЕРБ пречи на Конституционните реформи, затова ги подкрепихме - това е отговорност. Но ПП-ДБ така и не признаха, че някои от промените са лоши. На всички им мина идеята, че трябва да се свика ВНС. И до ден днешен не мога да си обясня защо трябваше да се започва с тази Конституция. Тази сглобка можеше да свърши много повече полезни неща. Загубихме историческо време", добави той.