Инструментът да се детрониране на ГЕРБ е именно съставяне на правителството. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай по Нова нюз.
ГЕРБ вече не са тази политическа сила, която бяха. Тя е губещата политическа формация. В момента са разклатени устоите й, а партиите на промяната трябва да направят това отместване, изместване, така че да я пратят тази  политическа формация на мястото, което й се полага, добави Аталай.


Според него при очерталата се ситуация има 4 варианта. Първият е да бъде създадено едно коалиционно правителство, второ – да бъде създадено правителство само на трите формации на промяната, с една молба: „те да разберат, че вече не са на жълтите павета, а в вътре в парламента“.

Третият вариант е партията на Слави Трифонов да направи правителство на малцинството. Това за трите изходи, но разбира се, всичко, което се случва в момента, води и към четвъртия вариант – колкото се може по-бързо да отиваме на избори.

Ако се реши да се направи коалиция или съюз, воден предимно от омразата и агресията, както и разчистване на лични интереси, то по дефиниция, подобно правителство не може да свърши нищо добро. По-добре е да се направи един съюз от трите партии на промяната, воден от „Има такъв народ“.

Но като че ли по-вероятно е от всичко това, което върви в последните дни, е да отидем на нови избори. „Тук имаме предвид и засилената дейност на различни дами в парламента, които се надпреварват да внасят в парламента едни проекти, бързайки с промяна на изборния кодекс, които нямат нищо общо с визията и развитието на държавата“, каза Аталай.

Ако се състави едно правителство на малцинството, с ясни цели, с ясни визия и програма, ние в ДПС сме готови както за разговори, така и да подкрепим такова правителство, добави той.

Според него голямата част от народните представители „сякаш треперят, че няма да бъдат повече депутати и се опитват да удължат живота на това Народно събрание. Ние нямаме този страх и сме готови да отидем на такива избори“.

Рамадан Аталай обясни, че подкрепа за евентуален съюз на партиите на промяната не означава индивидуална подкрепа на личности в него, а на политики и програма, свързана с излизане от здравната и икономическата криза. Това е била причината в годините ние да подкрепяме и ГЕРБ, и БСП, и Царя дори, каза Аталай.

Депутатът от ДПС заяви, че никога досега не е говорил с президента Румен Радев, но сподели, че в скоро време това се очаква по повод тържество, на което е поканен. Ако говоря с него, после мога да направя по-обстоен анализ, каза Аталай.

Той припомни, че Радев има право по конституция да бави втория мандат в разумен срок, но се опасява „дали обществото ще има търпение за срока, който президента ще даде“.

Аталай заяви, че стремежът на всички политически сили, включително на президента, е как да бъде стабилизирана държавата. В този смисъл, ако стабилизирането на страната изисква служебно правителство от Радев, което не се приема от негова страна като разчистване на лични интереси, това е конституционно право.

По повод очакваната актуализация на бюджета, той заяви, че първо трябва да се види в какво състояние са държавните финанси.
Ситуацията в държавата е достатъчно сложна така, че не трябва нито президента да бяга от отговорност. Същото важи и за премиера в оставка – с бюджета, с внасянето на националния план за развитие, „нищо че е с патерица, подпиращ се на здравия крак“. И двамата нямат дълбоко мислене какъв и по-какъв начин да възстановят диалога, добави той.

Ако ни дадат на нас третия мандат, бъдете сигурни, ще подходим най-отговорно. Ще вземе мандата, ще предложим план за развитието на страната, ще направим всичко възможно да възстановим диалога  и да започнем да надграждаме.

Ако кажем, че всичко, което е направено е черно, това означава, че сме черногледи, каза Аталай. На нас не ни е за първи път да поемем такава тежест, такава отговорност, бъдете убедени, че ще направим всичко възможно да се справим със ситуацията, добави депутатът от ДПС. Той обаче бе категоричен, че няма да водят разговори с ГЕРБ и БСП, а само с партиите на промяната, формации, които ще поемат отговорността да изправят страната на крака.

Той заяви още, че ДПС е против всякакви мораториуми и така приетите текстове ще доведат до много бели за институциите, които не могат да вземат никакво решение, особено ако президентът отложи осезателно даването на втория мандат. По повод акциите на Мая Манолова в „Булгартрансгаз“, Аталай бе категоричен, че това допринася за много лош имидж на Народното събрание.