Авторитетът на правителството трябва да расте, а той спада. Доверието към кабинета спада. Това каза Рамадан Аталай от ДПС пред БНТ. 

"ЕК взе решение на 8 март, което е за предприемане на действия от всички страни, за да се осигури устойчивост в доставките на енергия. Трябва да се направи така, че цените за обществото да са достъпни.

Там има няколко направления, по които трябва да се работи и едното е да се подсигурят доставките на газа до 2030 година. Самата ЕК предлага закупуването на газ да се случва от всички членове на ЕС. По-големите количества предполагат, че може да се намали цената на енергията, която се купува", каза той. 

"Видяхме много стресиран председател на КЕВР и му пожелахме по-бързо да се отърве от зависимостта си от премиера. Не е работа на премиера да се меси в цената на регулирания пазар на електроенергията. За газа, топлофикациите, нещата стоят трагично. Ако исканията на "Булгаргаз" се приемат, което е увеличение с 60%, представете си какво ще се случи в топлофикациите, които работят на газ", допълни Аталай. 

Според него решението от безизходицата има минимум 18 изхода. 

"Бизнесът трябва да бъде подпомогнат, но те не го направиха. Искахме да покрият разходите на домовете за възрастни хора. Внесохме решение за 80% внасяне на фонда, за да се покрият тези нужни средства за общините, старческите домове и бизнеса.

При 450 лв. цена на ден, ще се съберат над 1,2 млрд., които правителството трябва да намери как да разпредели и да натисне ценовия ръст, така че енергийно бедните хора и производителите на хляб да поддържат тази нормална цена", обясни още той. 

"В България в момента има около 250 хиляди, които получават енергийни помощи, но не можем още да погледнем сериозно. Това не означава, че на енергийно бедните трябва да се осигури тази цена на енергията", каза Аталай. 

"Те освен да се карат кой е по-големия вицепремиер, друго не свършиха", каза той. 

Аталай определи 100-те дни управление на кабинета като "100 дни учение" и смята, че накрая те няма да получат желаната оценка от обществото, с която бяха избрани.