Силната ни изненада е, че закриха засеаднието заради една цифра, която можеше да не се казва на глас. Става въпрос за цена, която се смята, че е тайна. Изпратени са 5-6 доклада сутринта рано-рано и след това закриха заседанието. Нещо подобно на това, когато освободихме Минчев. Това каза Рамадан Аталай от ДПС в ефира на bTV.

"Днес трябваше да бъде закрито засеадние, за да не се види, че не се справят с кризата. Такива хвалебствени неща си казват, че сигурно хората ще им ръкопляскат. Не си заслужаваше да го закриват", допълни той. 

"Да се върнем на темата - случи се това, което 2009 година изненадващо ни сполетя. Тогава имаше газова криза и ползвахме държавния резерв и в рамките на 2 месеца се правеха чудеса от трудов героизъм. Сега, за да имаме мъжествена представителност на премиера, финансовия министър и шефа на кабинета, казаха, че прекратяват договора с "Газпром", каза още Аталай.

"Оказа се, че прекратяването на доставките е със заповед на един зам.-министър, но има оперативно решение, което не е официално на МС. Пламен Данаилов е спрял доставките на руски газ, което аз не приемам. Никой не си къса старите дрехи преди да си купи нови. Да не изреждам държавите, които още получават руски газ, както и ние получаваме, но през Гърция", обясни още депутатът от ДПС.  

"Днес имаме договор за 1 млрд. кубика от времето на Първанов, когато не Лена Бориславова се занимаваше с доставките на газ. В Чирен има и газ на частни лица, а не само на "Булгаргаз". Ако дойде тоя 1 млрд., имаме още 200 млн. и не ни достигат само 2 млрд., за да започнем зимата", допълни народният представител. 

Той разкри, че няма подписани договори за количества газ нито от Гърция, нито от Турция. 

"България никога не е била в такава ситуация - на прага на зимата да липсват 2,2 млрд. кубика газ. Проблемите си ги решават хората с кризисни програми. През лятото ще си нагнетят хранилищата, а ние няма какво да нагнетяваме. Ако искат "Булгаргаз" да фалира и обществения доставчик да е друг, министър-председателят трябваше да излезе и да съобщи. Да ходят да си купят дърва, но за дърва и пелети няма помощи", каза Аталай. 

"Немците купуват руски газ и го продавата на поляците. Гърция купува руски газ и дава на нас. Гърция от Путин ли купува газа? Германия от Путин ли го купува? Не може да си оставиш народа на прага на зимата без газ", посочи той.