Рамадан Аталай за безпрецедентната чистка в КЕВР: Не е работа на премиера да определя цената на тока

Ако управляващите бяха по-подготвени и бяха оставили Комисията да си свърши работата, сега държавата нямаше да моли частните фирми да не си искат парите от общините

Опитите на опозицията, поне на онези, които дълго време се занимават с енергетика, да убедим управляващото мнозинство, че КЕВР е независима и отделена от политическите процеси, се оказаха безплодни и управляващите не се убедиха от нашите аргументи. Те и постъпиха по тяхно виждане и върнаха отново комисията под егидата на политиците. 

Това каза Рамадан Аталай от ДПС, коментирайки наложената в КЕВР реформа. 

"Изваждането ѝ изпод политическия похлупак ще бъде много трудно. Съкращаването на комисарите от 9 на 5 дава реална възможност на управляващите да влияят върху решенията на комисиите. Разширяването на критериите от гледна точка на намаляването на квалификацията на хората, които могат да заемат място в комисията, също буди недоумение", каза още той. 

"Кандидатът за председател на комисията, не го познавам, но днес, до колкото ми беше представена информация, той е работил кратко в енергийната сфера. Недоумението сред нас е, че министър-председателят няколко пъти каза, че в комисията ще бъдат назначени такива хора, въз основа на които той ще може да намалява цената на тока. Това не е негова работа", продължи депутатът от ДПС. 

"Министър-председателят ни е много мнителен. Ако бяха съкратили срещите си в моловете и хотелите, за да обсъждат програмата си, сигурен съм, че датата за повишаване на тока нямаше да съвпадне със съставянето на кабинета в България", каза Аталай, коментирайки недоволството на Кирил Петков, че в деня на сформирането на неговия кабинет КЕВР реши да вдигне цената на електрическата енергия.  

Във връзка с поредните внушения, които се тиражират в някои медии, че кадри на ДПС ще ръководят ВиК холдинга, Аталай каза: 

"Ако гледам медиите на господин Прокопиев, ще се окаже, че в България освен ДПС, нищо друго няма, че за всичко в тази държава ДПС сме виновни. Не знам и как по какъв начин тези хора с кратки информации от автобиографиите са изкарали две страници информация, за да могат да подведат обществеността". 

Продължавайки темата за реформите на комисията за енергийно регулиране, депутатът от ДПС каза още: "Добре, че не предложиха Прокопиев за председател на КЕВР. Бяхме възстановили доверието в комисията, авторитета, нямаше кой от нашите европейски партньори и отвъд океана да не се отнасят с уважение към, нашата комисия". 

"Според мен КЕВР си изпълняваше всички законови правомощия. Освен да се занимава с регулирането и ценообразуването, тя се занимава още с лицензирането на газовите фирми, лицензите на фотоволтаиците, цялостната тази дейност е в ръцете на КЕВР. Убеден съм, познавам, дейността на Иванов, имам поглед над работата на тази комисия. В последните години КЕВР бе тръгнала в посоката на онази независима комисия, която да поеме целия товар от недоволството на обществото", каза още той. 

Според Рамадан Аталай мораториумът е най-недоалновидното нещо, което може да се случи. Във всяка себеуважаваща се държава мораториума означава, че вече сте се предали, той попречи на определени решения от КЕВР и от там се допусна, че има лобистки интереси.

"Ако бяхме оставили КЕВР да си изпълнява задълженията и управляващите да бяха малко по-подготвени и да бяха предприели онези действия, които бяха предприети от всички европейски държави - с няколко промени в закона за данъците и таксите и с няколко промени в наредбата за КЕВР - днес общините щяха да получават компенсациите, бизнеса щеше да получава компенсации, а не вчера председателя на комисията по бюджет и финанси да събира на седянка частните фирми и да ги моли да отложат плащанията на общините", продължи с коментара си Аталай. 

Енергийният експерт при това начерта мрачно бъдеще след падането на мораториума. 

"Не искам да заплашвам никой. Ако управляващите не влязат в ролята си и не направят всичко необходимо в КЕВР, за да включват евтината енергия в микса, за да запазят цената в този вид, в който е, ако продължават с това самочувствие, в което имат всичките отговори, но нямат решения, нещата може да станат много сериозни", каза той.