Много полярно е да се каже дали е успех или провал. Нещата се развиват по реда на закона. Каквито са фактите, такова ще е решението. Може да бъде в една или друга посока, но има много важни проблеми, които можем да развием по повод случая. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в "На Фокус" по Нова тв. 

"Трябва да припомня само няколко важни неща. Разследващите могат да поставят началото на едно същинско разследване само с неотложни случаи. Ако случаят е обичаен, МВР е длъжна да изпрати материалите си до прокуратурата.

От момента, в който постъпих в МВР като министър, има много случаи, в които материалите на МВР потъват в прокуратурата. Особено тези за по-важни лица. Който се плаши от битки, да си намери по-спокойно поприще. Ние се убедихме, че прокуратурата обслужва много внимателно интересите на бившите управляващи. Тя се старае да забави процеса, а ние нямаме информация тя какво прави", каза още Рашков. 

Той изтъкна, че иска да се избегне този материал да потъне безследно в прокуратурата. 

"Това, че няма обвинение, означава, че когато нашата прокуратура прочете в един материал на МВР и са изписани няколко известни имена като Борисов, Горанов и пиарката му и тя проверява с изключително старание, за да постави нещата така, че е извършена несъобразна дейност и е незаконно и да прочете пред българската общност как тя има задължението и правото да предяви пред цялата общественост, че да провали процесът изцяло.

Прокуратурата публично прочете кой какво е казал и с какви документи разполага, а това е твърде рано в процеса", допълни министърът на вътрешните работи.  

"Божков не може да бъде разпитан онлайн, защото такива като г-жа Манджарова си позволиха да подслушват хора през 2019 година. Тя позволи службата, която ръководи, да иска да получава разрешение от спецсъда за хората, които уж въоръжени, са тръгнали да свалят правителството на Борисов.

Маджарова трябва да се сниши много ниско, защото това е такъв професионален гаф, че никога повече няма да се освободи от това. Освен това, което е казала, няма никаква пречка Божков да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. Може да прочете как се извършва това", обясни той. 

"Българската прокуратура няколко години оставя без каквото и да е било внимание публикациите и изявленията на един човек, който твърди, че е бил жертва на рекет и изнудване от високопоставени лица от правителството и пиарката на премиера, без да става ясно по какви причини", каза Рашков. 

"Твърди се, че им е предоставял големи парични средства и освен това, действията на тези високопоставени лица от ГЕРБ са били подплатени с действия на Бюджетната комисия, които са изготвили проект някой да бъде улеснен за нещо. За какво и за кого? Има ли връзка между финансовия министър и членовете на комисията, на която председател е била Менда Стоянова. В задачата се пита каква е тази ярост и съпротива от кръговете, които не желаят да установят това. Какво толкова порочно е направило МВР, като е събрало информация, която прокуратурата е спряла", допълни министърът на вътрешните работи. 

"Много хора смятат, че този арест е трябвало да се случи както преди, така и сега и всеки петък. Това гъмжи в цялата мрежа. Какво налага? Тези шкафчета, които не се разследваха от прокуратурата, не трябва ли да се разследва и да се установи има ли такива пачки и кюлчета и ако има, да се установи от къде са", допълни Рашков.  

"Не ме карайте да се излагам като Манджарова. Никой няма право да разгласява информацията, която пише в тази преписка. Аз смятам, че те имаха точно тази цел. Аз правна и процесуална цел не забелязах.

Аз съм бил по три пъти на ден в кабинета му, Асен Василев също. Имало е разследващи в кабинета му, защото е трябвало да се извърши разпит. Поради заетостта им, тези хора могат да бъдат разпитани в техните кабинети. Това е законово установено. Никакви разпореждания не е давал", каза той.

Рашков каза, че Менко Менков е коментирал неща, които може да знае само и единствено от разследващите органи и според него не е редно да се разгласява тази информация. 

"Свързването на посещението на Кьовеши в страната със случилото се вечерта е една измислица, която иска да предизвика изкуствено някакъв скандал между управлението и главния прокурор на ЕП. Аз също имах среща с нея. Разказах й, че съм много доволен от работата на органите на МВР, разследващите служби и делегираните прокурори, които проявяват истинско желание за работа.

Аз не съм говорил с нея по въпроса с ареста на Борисов. Казах й, че работим успешно с делегираните прокурори, а не с националната прокуратура, защото Гешев се обръща към Борисов с думата "шефе", каза Рашков. 

"Може би няма да бъда точен, ако ви кажа да или не, за това дали европейските прокурори имат общо с разследването на Божков. По-скоро имат нещо общо и очаквам в близките дни да получим информация от ЕП. До момента се разполага само с отговори на въпроси, които Божков е дал, но не по реда на наказателнопроцесуалния кодекс, което не придобива професионално качество", заяви той.

Аз много се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което образувахме в четвъртък. Смятаме, че има правни възможности, които прокуратурата може да използва и да го разпита. До момента нашата национална прокуратура не е направила никакъв опит да провери дали Божков се е срещал с Горанов в МФ. Там има много интересни твърдения от Божков, но някои спестяват еврото и казват за пурите.

Аз съм запомнил точно какво пише. Няма изясняване на въпроса предприемани ли са законодателни мерки от комисията на Менда. Не е имало същинско разследване до момента", заключи той. 

Рашков изтъкна, че докладът на Държавната финансова инспекция има констатация, че държавната хазна е била лишена от 557 млн. лв. Той каза, че трябва да има разпит на Борисов, но се съмнява, че прокуратурата ще докара докрай разследването. 

"Допусната е грешка с Менда Стоянова, но не мога да ви кажа каква е грешката. Не е било планирано да бъде арестувана, а призована за разпит. Не съм установил и смятам, че не е умишлена грешка и няма смисъл от това. Ние очакваме главният прокурор да направи стъпки в посока със свалянето на имунитета на някои народни представители, ако има основание за това. Казах, че сме подали информация, има правно основание и чакаме", разкри той. 

Рашков каза, че опозицията има право да иска оставките на целия кабинет и според него ще го направи. 

"Няма значение какъв е случаят. Винаги може да се намери повод. Въпросът е дали ще бъде представена в НС. Това е работата на опозицията", каза той. 

Според него Петков не е извършил нарушение на закона, когато е поискал да свидетелства. 

"Борисов винаги е бягал от такива процеси, включително от парламентарен контрол. Петков е първият премиер, пожелал да даде показания по едно наказателно производство", завърши Рашков.