Напоследък се шегуваме, че МВР е станало министерство на всичките работи, но все още не можем да извършваме фито-санитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево". Там наистина няма какво да направим. Можем да спомогнем и правим всичко възможно за по-бързото преминаване на тировете. 

Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването му в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.  

"В МВР не са необходими само заплати, но и технически средства и ние не чакаме само актуализацията на бюджета, но вече работим по тази тема.

Започнало е оборудването на разследващите структури в МВР с нови компютри. Там нещата ще се случат на 100% и следват другите структури в министерството.

Само повишаването на заплатите, без да се вземе предвид нужното ново оборудване и техника, ме кара да мисля, че няма да бъдем актуални. Ще имаме актуален бюджет, но ние няма да сме актуални. Решили сме да подменим и автопарка, защото по този начин ще намалим и дадени разходи. 

Ние искаме да използваме ефективно състава на МВР. Чуват се изказвания, че ще има закриване и ликвидиране на дадени структури.

Не, такова нещо няма да има. Категоричен съм. Ние искаме там, където е раздут щата, да го пренасочим към места, където кадрите не достигат.

Да, някъде може да има закриване на приемна примерно, но в никакъв в случай не може да се говори за закриване на районни управление.

Напротив, откриват се нови районни управления. Последното такова ще е в Резово, за да реагираме бързо на евентуален мигрантски натиск. В момента такъв натиск няма, има само отделни случаи на незаконно преминаване на българо-турската граница.

Отново ще повторя, че от доста време нямаме мигрантски натиск, какъвто изпитвахме миналата година", отговори на депутатски питания министър Рашков.  

"Пресилено би било да говорим за масови съкращения. Тази тема сме я коментирали и друг път тук. Целта ед а се направят реформи в МВР, които разбира се включват и кадрите. Няма как да говорим за масови съкращения.

В последните години щатните бройки непрекъснато намаляват и не съм чул някой да говори за масови съкращения. В момента щатните бройки са 49 788.

Не можем да говорим за уволнение на някой просто ей така, защото не ни харесва. В момента говорим за хора, които са в надпенсионна възраст по Закона за МВР и Закона за държавния служител.

Няма масови съкращения, няма. Искаме да изградим една по-добра организация на работа на МВР, като включва реформи, но без да говорим за масови съкращения. В момента в МВР чиновническите бройки надхвърлят над 30%.

В никое друго министерство няма толкова висок процент. Говорим за пренасочване на кадрите на други места, където има по-стра нужда от хора и вече имаме такава заявка. Това не е масово съкращение. Масови съкращения няма да има и няма да допуснем", категоричен бе вътрешният министър.  

"Средствата, с които ще настаняваме и подпомагаме украинските бежанци в бази на МВР, са европейски. Минимални са средствата от държавния бюджет.

Естествено, че мислим и за нашите служители, които искат да почиват на базите. Искам да уточня, че в базите на МВР има минимален брой украински бежанци. Към момента няма недоволни служители, на които да им е отнето правото да почиват", разкри Бойко Рашков.  

"Няма ръст на кражбите на коли у нас и украинските бежанци нямат никаква връзка с тази тема. Напротив, тенденцията е обратна - има спад на автокражбите.

Колегите се справят и ми се струва, че в края на годината ще отчетем едни много по-добри резултати и по-голяма разкриваемост на този вид престъпления.

С украинските бежанци имаме няколко тежки престъпления, но те са насочени от украинци към украинци и от украинци към граждани на Молдова. Става въпрос за грабежи и служителите на МВР разкриха тези престъпления", отговори министър Рашков.