Рашков с горещ коментар за АЕЦ Козлодуй, войната, Борисов и Стефан Янев!

нямаме основание да твърдим, че България е застрашена от военните действия в Украйна

Вътрешния министър Бойко Рашков даде горещо интервю за новия икономически сайт dividend.bg за войната в Украйна и сигурността на България, за това има ли заплаха за българската АЕЦ в Козлодуй, за 100-те дни на правителството и сътресенията в коалицията.

ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА И СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

"Аз смятам, че нямаме основание да твърдим, че България е застрашена от военните действия в Украйна", каза вътрешният министър.

"Мисля, че този процес ще се развива още известно време, това са въпроси, които са извън възможностите на нашата страна. А както стана ясно са и извън възможностите на натовските държави, освен със санкции, които могат да приемат и да приложат спрямо Русия.

Затова относно продължителността на военните действия е много трудно да се прогнозира," допълни министър Рашков.

Според него няма данни да се подготвя атака спрямо АЕЦ "Козлодуй" и не е застрашена сигурността й. "Наблюдаваме военните действия внимателно, по отношение на атомните централи в Украйна - в Запорожието и Чернобилската АЕЦ, за да можем да реагираме", подчерта вътрешният министър.

ЗА БЕЖАНЦИТЕ

Действително сме изправени пред една от най-сериозните мигрантски вълни и правителството още от първия ден обмисля адекватни мерки. Имаме готовност и взимаме най-належащите мерки, за да посрещнем, да настаним и да им осигурим възможност за пребиваване и работа, на тези, които искат.

Грижите ни са сериозни, амбициозни. Искаме да покажем съпричастност към хилядите напускащи панически Украйна хора, обяви Бойко Рашков.

ЗА СКАНДАЛИТЕ

Самият факт, че вече няколко месеца полагаме усилия да променим това, което заварихме като „наследство“ от управлението на Борисов, е една огромна промяна и това не трябва да се забравя.

Образно казано, накъдето и да се обърнем, намирахме нарушения, а и престъпления извършени от представители на предишния режим, на предишното управление на Борисов. Сега предприемаме необходимите мерки, включително и наказателно-правни. Защото не може бюджетни средства да изтичат към частни фирми, в огромни количества - обяви вътрешният министър.

По големия скандал с АМ “Хемус“ нещата зависят от българската прокуратура, но не знаем какво се върши, работи ли се, какви са перспективите.

Там се разследват действията на бивши министри от правителството на Борисов, очаквам решенията да излязат в крайна сметка. Дали ще има решение на главния прокурор, дали ще се поиска снемане на имунитета им - това са въпроси, които трябва да намерят отговор тази година - подчерта Бойко Рашков.

Барселонагейт също е въпрос от миналото, но е останал незабелязан от българската прокуратура. Тя беше заела една позиция на покровител и подобни действия, да не се разкриват, да не се разследват, за да не би случайно да се съберат доказателства срещу високопоставен от близо 12-годишното управление.

В испанските разследвания пише буквално, че този имот е свързан с международна схема за пране на пари, в която най-вероятно участие има и българският премиер Борисов - каза още м-р Рашков.

ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Не мога да кажа, че управлението е нестабилно. Мисля, че решенията, които се взимат в МС нямат обструкции. Това е белег, че коалицията е стабилна.

Смяната на военния министър не е нещо приятно. Но така е решил премиерът, да не забравяме, министър Янев е от квотата на ПП. Няма нищо странно в това, смята Бойко Рашков.

Не мисля, че управляващата коалиция страда, че има нещо, което и пречи да работи. Оптимист съм, въпреки че има и песимистични становища. Трудно се работи в такъв 4-ри елементен екип. Но трябва да се потиснат различията, в името на общото, което е необходимо на страна, завърши вътрешният министър Бойко Рашков.