25 работника на фирма за обувки в село Брест са получили по 50 лева в присъствието на кандидата за кмет на ГЕРБ, стана ясно след полицейска проверка, съобщиха от МВР.
Днес в с. Брест, община Гулянци се провеждат частични избори за кмет. На 20 март в полицейското управление в община Гулянци е получен сигнал, че в сградата на шивашки цех в селото, собственикът на фирмата и съпругата му, раздават на работниците суми в размер на 50 лева. Парите са давани в присъствието на кандидата за кмет на политическа партия ГЕРБ. Сумите са раздавани като аванс към заплати. Полицейска проверка установила, че във фирмата, в която се правят заготовки за обувки не са раздавани заплати от месец декември 2008 година. За времето от 20.30 часа до 21.00 часа на 20 март около 25 работника са получили пари. Банкнотите са били в две пачки по сто къса с номинал 10 лева, изтеглени от банка на 18 март 2009 година. Служители на МВР в Гулянци са разпитали хората получили пари и проверките за изясняване на обстоятелствата около инцидента продължават.
На 13 и 14 март служители на предприятието са стачкували с искането за изплащане на дължимите им заплати. Протестните действия са прекратени след намеса на кмета на община Гулянци и не се е стигнало до ескалиране на социално напрежение. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата.
 

В декларация на Областното ръководство на ГЕРБ-Плевен се казва, че ръководството на  ГЕРБ и кандидатът за кмет Цецо Луканов нямат връзка с изплащането на аванс  на работниците  към обувния цех в с. Брест, които не са получавали заплати повече от 3-4 месеца. Като ползващ се с авторитет и уважение сред съселяните си, г-н Луканов е провокиран да се намеси в спора със собствениците, в подкрепа на работниците и правото им да получат възнагражденията си, се казва още в декларацията. /БЛИЦ