Президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще се срещнат в Швейцария, съобщи вестник Tages-Anzeiger в понеделник, позовавайки се на свои източници.

За тази цел в Женева вече е пристигнала предварителна мисия на САЩ, добавя вестникът.

Tages-Anzeiger уточни, че времето и мястото на срещата Байдън-Путин остават неясни, въпреки че вероятно ще се проведе в Женева през следващите няколко седмици.

Няма официален коментар от Вашингтон или Москва.

Отношенията между държавите се влошиха на фона на напрежението заради наскорошното натрупване на руска армия близо до Украйна и опасенията относно отношението на Москва към затворения критик на Кремъл Алексей Навални.

Но американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан и секретарят на Руския съвет за сигурност Николай Патрушев са провели в понеделник разговори в Женева като част от подготовката за евентуална среща на върха.

Байдън заяви по-рано този месец, че очаква скоро да се срещне с Путин, като добави, че продължаващите различия между двете страни не трябва да бъдат разрешавани преди срещата на върха.

Администрацията на Байдън би искала да проведе срещата на върха в трета държава, докато американският президент е в Европа в средата на юни за срещата на Г-7 във Великобритания и разговорите със съюзници от НАТО в Брюксел.

Припомняме, че миналата седмица, администрацията на Байдън се отказа от санкции срещу компания, изграждаща спорния газопровод между Русия и Германия. САЩ също премахнаха санкциите срещу ръководно лице - съюзник на Владимир Путин - който ръководи фирмата зад проекта "Северен поток 2".

Този ход е в доклад за руските санкции, предоставен на Конгреса от Държавния департамент. Критиците твърдят, че тръбопроводът е основна геополитическа награда за Кремъл.

Проектът, който ще отвежда газ от руската Арктика под Балтийско море до Германия, вече е завършен с повече от 95%.

В началото на май, Байдън заяви, че е уверен в организирането на личната си среща с руския лидер Владимир Путин.

Президентът на Съединените щати, в телефонен разговор с президента на Русия на 13 април, предложи идеята за провеждане на руско-американска среща на върха в трета държава през следващите месеци.

Впоследствие шефът на американската администрация обясни, че е поканил руския си колега да се срещне в Европа през лятото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ