Ясни са условията, при които "Продължаваме Промяната" ще подкрепи правителство на ротационен принцип с ГЕРБ-СДС, пише "Марица".

Двата ръководни органа са заседавали до 3,00 сутринта, като решенията са били взети с много спорове и крехко мнозинство.

Решенията са на ПП, а партиите в "Демократична България" избистрят в момента своите позиции. Очаква се до минути да излязат официално.

Условията на ПП към Бойко Борисов са:

1. Кабинет за 18 месеца, като в 9 от тях премиер ще е академик Денков, а в останалите Мария Габриел. Бившият еврокомисар първоначално ще е вицепремиер и министър на външните работи.

2. Запазване на предложените от академик Денков министри през целия мандат, като част от имената в първия списък със сигурност ще бъдат променени. Не и това на финансовия министър Асен Василев.

3. Смяна на Изборния кодекс, тоест, връщане на машинното гласуване.

4. Съдебна реформа, която вече на практика стартира, като не е ясно как ще бъде осигурено и конституционно мнозинство.

5. Скоростно приемане за 18 месеца в Еврозона и Шенген плюс приключване на всички закони по Планът за възстановяване и устойчивост.

Както БЛИЦ съобщи, в 15 часа Мария Габриел отиде при президента с празна папка, символно придружавана от акад. Николай Денков. Веднага започват консултации по втория, като и двете страни ще настояват за разписана програма. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук