Аферата "Джемкорп" донесе разкол на "Промяната" и Демократична България. След 4-часови скандали двама от "Промяната" и шестима от ДБ обърнаха гръб на Кирил Петков и Асен Василев и гласуваха въздържали се по доклада на временната комисия "Джемкорп".

Документът бе приет със 129 гласа "за" от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП, Български възход и Възраждане. Нито един от техните депутати не гласува "против" или "въздържал се".

Единствените, които гласуваха против бяха Продължаваме промяната и Демократична България, а 8 техни се въздържаха. 

След представянето на доклада и изводите на комисията, започнаха дебати и обвинения между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

Първи взе думата Венко Сабрутев: "Днес ставаме свидетели на поредния панаир, който разиграва ГЕРБ в пленарна зала, една и съща тема се претопля за пореден път.".

Сабрутев заяви, че ПП са подкрепили създаването на Временна комисия и в 48-то Народно събрание, и в 47-то Народно събрание, за да се изчистят всички факти и обстоятелства свързани с меморандума.

"Временната комисия проведе две заседания, в които се запознахме с детайли с подписания и прекратен вече меморандум. Изслушахме бившия министър на енергетиката, действащите министри на енергетиката и отбраната и директора на ДАНС. И за да се превърне в истински другарски съд от времето на соца, комисията реши да гласува изслушване на Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова. Само папата не повикахме и за да покаже цялостната си некомпетентност Временната комисия водена от Десислава Трифонова изисква да изслуша действащи депутати по време на пленарно заседание", подчерта той.

Сабрутев е категоричен, че членовете на комисията са установили, че меморандумът не е обвързващ за страната, няма санкции и неустойки за прекратяването му. "Към момента на подписване на меморандума няма руски инвеститори в дружеството", каза още той. Депутатът от ПП посочи, че "за пореден път се доказа, че опорките на ГЕРБ за лъжа, поредната лъжа на доказани лъжци.", добави Сабрутев.

Десислава Трифонова от ГЕРБ отговори и заяви, че от „Продължаваме промяната“ лъжат и те са длъжни да ги разобличат. Тя показа няколко документа, на един от които е Йордан Янков. "Той говори за 20 млрд. долара и че сте планирали да откраднете целия комплекс „Марица Изток“ за 20 млрд. долара, а не за 1 млрд. долара. Именно това е планът, който стои зад меморандума, подписан от енергийния министър Александър Николов", разкри Трифонова.

Искрен Митев от ПП също се намеси и донесе кошче до парламентарната трибуна. "Г-н Сабрутев, ще оставя това кошче тук, за да можете да оставите този доклад на мястото на което заслужава да бъде оставен", каза той.

ГЕРБ видимо ни вкарват в приказката на Снежанка и седемте борисовки, на седемте лъжи, каза Сабрутев.

"Няма да можете да направите правителство, връщайте мандата и не губете времето на България", призова шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. И се обърна към "Промяната": "Сбогом, аматьори".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук