„Разваляне на седянката” по знаменитата реплика на бившия министър на финансите Пламен Орешарски, е най-новата тема в малката коалиция „Продължаваме Промяната”-ДБ.

Упорито се говори, че наесен двете формации ще се явят на изборите поотделно, а идеята да скъса с партньорството първо дошла от хората на ген. Атанас Атанасов, пише „Уикенд”.

В обединението отдавна има колизии и коалицията се разцепи заради подкрепата на кабинет с третия мандат, а след това и заради готвения комплот срещу председателя на парламента Рая Назарян, какъвто вестникът обяви още миналата седмица, че няма да се случи заради вето от страна на президента Румен Радев към заговорниците.

Отдавна между двете формации има стаено силно напрежение и по теми, свързани с номинациите на кадри за ключови постове като кмета на София Васил Терзиев, който лъсна с агентурна ДС-рода до девето коляно, скандалите, създавани от хората на „Промяната” пред обществото и компроматните им издънки, реденето на депутатските листи и списъка за Европарламента, неглижирането на ДБ от страна на хората на Кирил Петков и Асен Василев, както и доста сериозни лични войни между депутати на ДБ и ПП.

Последното напрежение в редиците на „добрите сили” дойде в сряда привечер, когато се оказа, че техни депутати са подкрепили измененията на Закона за образованието, които забраняват „джендърската агитация” в училищата.

Мераклията да има нов кабинет на цената на всичко с третия мандат ген. Атанасов получил поредния шамар в лицето на партньорите от ПП, след като от екипа на харвардските „шарлатани”, както ги нарече президентът Радев, дали категоричен отпор.

Затова и именно Атанасов настоял пред десните активисти да се проведе вътрешно проучване дали „Да, България” няма да получи повече електорална подкрепа, ако отиде сама на избори и има свои собствени кандидат-депутати.

Според данните, които получили, действително ДБ щяла да е по-силна на вота, ако отиде сама на изборите като коалиция между хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Според членове на ДСБ извадката може да е задоволителна за джобния генерал, но изобщо не била представителна – масово били разпитвани членове и симпатизанти единствено в столицата и в градовете, в които ДБ има кметове.

„Естествено, че това ще кажат координаторите ни, че сами сме по-силни… Председателят Атанасов си е втълпил, че „Промяната” само ни пречат да участваме във властта и натиска да се цепим за изборите”, скептични са за проучването собствените активисти на тъмносините.

С Христо Иванов пък се оказва, че подобна идея за разлъка изобщо не била обсъждана, признаха още от екипа на ДСБ, тъй като на този етап Атанасов сондирал и депутати от неговия кръжец по темата за приключване на „малката коалиция”.

Избраници от „Продължаваме Промяната” също били наясно, че е възможно ДБ да поиска да се яви сама на вота и били сериозно притеснени, тъй като действително имиджът на десните е далеч по-приемлив пред избирателите и негативите за формацията се трупали предимно от кадрите на ПП, издадоха още от дясната фракция.