До 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв. глоба за всеки, който наруши карантинните предписания за коронавируса в епидемията. Това приеха единодушно на извънредната правна комисия в НС, каза в изявление председателката на правната комисия Анна Александрова.

Повишават се предвидените санкции в Наказателния кодекс за хора, които разпространяват опасна зараза. "Първа мярка, около която се обединихме единодушно, е изменение в член 355 ал. 1 на Наказателния Кодекс.


Той гласи, който наруши правила или мерки против разпространението на заразителна болест ще се лишава от свобода до 3 г. и санкции от 1000 до 10 хил. лв. глоба. Ал. 2 - Ако деянието е извършено по време на епидемия със смъртни случаи - затвор до 5 г. и глоба от 10 до 50 хил лв.", каза за решенията на комисията Александрова.


Можете да прочетете всички точки тук.

"С така увеличените санкции ще дадем възможност всички хора да спазват отговорността да пазят всички останали", каза Анна Александрова.

В събота се очаква извънредно издание на Държавен вестник, където да са обнародвани промените. 

Измененията в Закона за здравето бяха приети единодушно на първо и второ четене от депутатите като мярка за справяне с епидемията от коронавирус.

При отказ от задължителна изолация, болен от заразна болест и контактно лице, за което е доказано, че е носител на заразна болест, ще се наказва с глоба от 5000 лева.