13 на сто от българския парламент ще стане мажоритарно избираем. С което ще направим решителна крачка в погрешна посока - към окончателното откъсване на политиката от контрола на хората, твърди Андрей Райчев в материал за Дойче веле.
Иронията, че това се прави под разветите знамена на обратната идея, не ни топли ни най-малко. То и приватизацията премина под лозунги за социална справедливост...
Пиша и говоря срещу мажоритарното вече две години. И нито един от аргументите ми не получи сериозен резонанс. Затова тук само за последно ще спомена тези аргументи, а после ще добавя нещо, смятано за неприлично.
Първо: Мажоритарната система създава илюзия за състезание на личности. Всъщност тя само стеснява реалния избор на хората до представители на най-големите партии. Ако не сте сигурен в това, любезний читателю, само се опитайте да си въобразите между кои точно личности ще избират хората в райони, където живеят повече от 30 процента турци? Както и обратното - кой турчин ще бъде избран мажоритарно в район, където турците са под 20 на сто? Второ:
Мажоритарната система консервира политиката.
Води до вечно присъствие на върха на два-три клана. Погледнете Гърция и прясно преминалата към мажоритарна система Румъния... Това ни чака.
Трето: Мажоритарната система запушва всички нови и интересни политически тенденции. Защо иначе във Великобритания няма зелена партия в парламента?
Четвърто: При мажоритарния избор парите на отделните кандидати играят много по-голяма роля за победата им. И корупционните практики са решително повече. Вж. кметските избори у нас и навсякъде.
Пето: Ако чуждият опит не звучи убедително, просто си съставете списък на българските лидери, получавали абсолютно мнозинство. Той е кратък и ясен. Състои се от четири имена - Александър Лилов, Жан Виденов, Иван Костов и Симеон Сакскобурготски. Общото между тези доста различни политици е едно: Няколко години след прилива на електорални чувства всички посочени започват да обитават дъното на рейтинговата таблица...
И понеже, както казах, никой от тези аргументи не сработи, тук съм принуден да кажа
Нещо неприятно за самите избиратели
Драги сънародници, сериозно предполагате, че вие сте готини, а политиците - лоши. А всъщност и като честност, и като ум, и като работливост, и изобщо всякак, не се различавате от вашите избранници.
И за да не ходим в теоритични дерби, ще обърна внимание на ваши лични и съвсем "мажоритарни" избори в други области, не в политиката. Ако ви попитат кое е по-важно и по-хубаво - Моцарт или Лепа Брена? Че 80 на сто, ако не и повече ще се изкажете в полза на великия композитор. А къде е опашката за билети и кой продава десет пъти повече дискове? Или: гениалният филм "Амадеус" на Форман ли събира висок рейтинг или всепризнатият боклук "Биг Брадър"?
И т.н., скъпи съотечественици. До такава степен упорито грешите, че служите за политическа заплаха. Референдумите ви се използват като плашило, плашат с вас - дотам сте го докарали...
И сега с вашите ръце, в съпровод от вашите аплодисменти, ще ви отнемат и последния контрол, който все пак имате върху политическата ситуация.
Впрочем, това "Вас", "Вие" - подлежи на уточняване. Виновна е все пак образованата част от публиката. Останалите - просто не са уведомени от своята интелигенция за природата на нещата. /БЛИЦ