Европейският начин на живот е под сериозна заплаха – поне като име на ресор на вицепредседателя на Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico, цитирана от „Фокус“.
 

В сряда новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен бе поставена под силен натиск да промени името на ресора, който предложи за нови си заместник, който отговаря за миграционната политика, след вълна от критики от европейски депутати, смятащи, че това е дълбоко обидно и предполага, че мигрантите и бежанците са заплаха за европейския начин на живот.
 
Някои от най-яростните критици твърдят, че името на позицията, заемана от гърка Маргаритис Схинас, е „свирка за кучета“, по-подходяща за крайно-десни екстремисти, отколкото за Комисията, която трябва да бъде защитник на либералните ценности и образец за приобщаване, многообразие и многостранност.
 
Карима Дели, френски евродепутат и председател на комисията по транспорт, написа в „Туитър“, че мнозинство от членовете на ЕП са се съгласили на среща на високопоставени евродепутати да изпратят писмо до Фон дер Лайен с молба да промени името на портфолиото на Схинас.
 
„Парламентът няма да допусне тази обида към европейските ценности да мине“, написа тя. Фон дер Лайен обяви своя списък от предложени комисари във вторник, заедно с някои странни и подробни заглавия на портфолиото.
 
Те включват не само вицепредседателя за защита на европейския начин на живот, но и вицепредседател за икономика, която работи за хората.
 
Предложението за миграция обаче беше онова, което се оказа най противоречиво. И някои лидери в парламента предупредиха Фон дер Лайен в сряда, че тя трябва да промени името или да даде възможност на парламента да го направи вместо нея. (Всички кандидати на Комисията подлежат на потвърждение от парламента).
 
„Ние мислим за всички аргументи, но със сигурност няма бързо решение“, заяви говорителят на председателя на ЕК.
 
Той отбеляза, че бъдещите комисари са се събрали в сряда вечерта извън Брюксел за семинар за бъдещето на ЕС, където са засегнати „включително смели теми като изменението на климата, цифровизацията, силната Европа в света и т.н.“