Нови правила при търговията с горивата предвижда проект на нов закон, внесен в Народното събрание от депутата от Обединени патриоти Емил Димитров, известен като Ревизоро.

Законопроектът ще бъде разгледан от депутатите в ресорната комисия, като целта му е да се пребори с корупцията и сивите практики. Това е първият изцяло нов закон, който има намерението да регламентира дейността, свързана с производството и търговията с петролни и газови продукти след промените у нас, отбелязва БНР.

Вносителите се мотивират с пазарните анализи, включително на финансовото министерство, според които около 30% от продаваните горива са без платен налог към държавния бюджет. Това представлява около 1 милиард лева ежегодно, които не постъпват в държавната хазна.

Според Емил Димитров в момента има около 3 хиляди регистрирани и около 7 хиляди нерегистрирани бензиностанции. Промените предвиждат запазване на регистрационния режим, но поставят редица изисквания пред търговците, включително за образователен ценз, стаж и банкови гаранции.