Срещу Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 1 юли  има достатъчно силни аргументи и ние бяхме длъжни да се вслушаме в тях. Имаме добър диалог с Министерството на труда и социалната политика. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от ВМРО и зам.-председател на партията Александър Сиди.

В обществото има усещане, че нещо нередно се прави. Страховете на хората са, че норвежците са на границата и ще им вземат децата. В закона има няколко неща, които са недомислици – надявам се, че няма зла умисъл в тях. Цялата дефиниция за дете в риск е много широка – всяко дете може да попадне в тази дефиниция. Според текстовете в закона неправителствените организации ще имат интерес да вземат деца от родителите им, заяви Сиди.

В този закон има много спорни текстове, концепцията му трябва да бъдат променена. Не трябва децата да бъдат отнемани от семейството, а семейството да бъде подпомогнато и децата. Ние предлагаме още неправителствените организации да не участват в процеса на отнемане на деца, поясни зам.-председателят на ВМРО.

Смятаме, че е нужна цялостна законодателна реформа в този сектор. Всички тези идеи трябва да бъдат събрани в Кодекс за социалните услуги – така всички услуги ще идват от едно кранче. Имаме предварителни разговори и предполагам, че предложението ни ще бъде подкрепено от колегите ни от ГЕРБ, каза още Александър Сиди.