Йорданка Чобанова беше назначена за новия ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. На тази позиция тя ще изпълнява функциите на официален представител на Европейската комисия в България под политическото ръководство на председателя Урсула фон дер Лайен, посочват от ЕК.

Датата, от която нейното назначение ще влезе в сила, ще бъде определена на по-късен етап.

Йорданка Чобанова е българска гражданка и притежава задълбочени умения в областта на дипломацията, воденето на преговори, представителството и политическата комуникация, усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските публични институции.

Изпълняваните от нея предишни функции в българската държавна администрация неизменно са били насочени към въпроси, свързани с ЕС, което е допринесло за нейното задълбочено познаване на различните области на политиката и институционалната структура на ЕС.

Познанията ѝ за политиките на ЕС и работата на Комисията са допълнително подсилени чрез настоящата ѝ роля на служител по политиките в генерална дирекция „Морско дело и рибарство“, посочват от комисията.

От 2016 г. до 2021 г. г-жа Чобанова заема длъжността посланик на Република България в Словашката република, като така трупа много ценен дипломатически опит, който ще ѝ служи добре на новата ѝ позиция.

Преди това тя заема няколко ключови позиции в България, включително съветник по европейските въпроси на президента на Република България и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

От 2008 г. до 2012 г. работи като аташе по регионалната политика в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

Йорданка Чобанова има докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция, Италия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук