Битовите потребители, които използват газ, ако не бъдат компенсирани тази зима, ще бъдат изправени пред баснословни сметки, защото цената на природния газ ще бъде над 10 пъти по-висока. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Хубавата новина е, че тези хора, които седем месеца ни "спасяват", няма да продължат да ни "спасяват". Благодарение на "спасителните" им мерки цените на газа до август практически ще се увеличат почти три пъти, заяви той по повод обявената днес новина от премиера в оставка Кирил Петков, че интерконекторът с Гърция вече има Акт 14, а до края на август трябва да има и Акт 15 и 16. 

Колкото по-малко ни "спасяват", толкова по-добре. Колкото по-бързо изчезнат тези хора, толкова по-добре, добави той пред бТВ. 

„Руският газ превзе България и Европа по една причина – той е по-евтин. Няма политически причини, поради които България да купува руски газ“. Той не отрече, че е хубаво да имаме възможност да доставяме от терминалите с танкери, но когато това става евтино и гарантирано.

Започна се! "Неохим" Хасково спира работа заради скъпия газ, индустрията е пред колапс

„България беше използвана като опитно зайче и в случая с газа, и в този с руските дипломати, за да видят как ще реагира Русия. А тя реагира както се знаеше – няма газ за България и Полша, всички други си направиха изводите и си плащат по схемата, която по неизвестни причини е неприемлива за България“, каза Овчаров.

„Ако се бяхме съгласили на условията на „Газпром“, цената на газа през месец май щеше да бъде около 110-120 лв. за мегаватчас. Със скъпите доставки на руски газ през гръцките фирми реалната цена беше 170 лв. за мегаватчас. За да не шокират българските потребители, я задържаха на 140 лв. за мегаватчас. Тоест само за месец май „Булгаргаз“ загуби 60 млн. лв. По същия начин цената бе задържана по-ниска през юни и юли. Тази за август ще бъде над 300 лв. за мегаватчас“, обясни бившият енергиен министър.

Той предупреди, че ако битовите потребители не бъдат компенсирани, през зимата те ще бъдат изправени пред баснословни сметки. Същото важи и за болници, училища и всички учреждения, които се отопляват на газ, заяви бившият енергиен министър.