България има нужда от консолидация в лявото политическо пространство, но начело на обединението трябва да застанат нови, млади и доказани лица, а не вече познати, които биха били уязвими заради своята биография. Това обяви председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от БНР.

Повод за коментара му стана изявление на лидера на движение "Изправи се БГ" Мая Манолова за стартирането на разговори за създаване на нов ляв проект:

"По същество думата "проект" за политическа конструкция е грозна, защото има търговски елемент. Докато на политическата система гледаме като на търговски единици, нищо добро не ни очаква.

Първан Симеонов попари отломките от БСП, които ще правят нова партия

И ако човек с нашата биография като мене и като Мая се опита да яхне една такава идея, резултатът от нея наистина ще бъде - вън. А че е необходима политическа конфигурация - обединение на левите, на социално ангажираните сили, ние в АБВ нямаме никакво съмнение".

Според Петков предварителното говорене по медии похабява шансовете за успех на подобно ляво обедениение. Засега от АБВ не са получавали покана да участие в него.