Президентът на България Румен Радев бе първият, който направи обръщение в началото на първото заседание на 47-то народно събрание. 

Позволете ми първо да поздравя всички вас, народните избраници, на които хората гласуваха доверие да ги представляват. Надеждите към новия парламент са огромни", започна Радев и посочи, че за първи път в рамките на 1 година да се сформират 3 народни събрания.

След политическите страсти през април дойде разочарованието от повторния парламентарен пад през юли. Но българите не се отказаха, нашето общество още търси изход от корупционната схема.

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи от тази трибуна, да осмислим мисията, която гражданите ни възложиха. За първи път в рамките на година, формираме трето Народно събрание", продължи той.

„Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“, на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма“, заяви още президентът.

На първо място нужен ни е политически консенсус. От него зависи да имаме правителство и самият живот на парламента и животът на политическата ни система, която не може да понесе парламентарни избори насред зимния сезон. Искам да приветствам предварително започнатите разговори от бъдещите коалиционни партньори. В България протичат дълбоки процеси по възстановяване на държавността. Вие сте призваните", каза още той.

Ако искаме този парламент да бъде траен приоритет е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и акционерите. Надявам се, че всички демократи и от ляво, и от дясно да са на това мнение. Ако парламентът не успее да състави промени там, миналото ще потърси завръщане", каза още Радев.

 „Самата мисия на парламента се гради около консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарният контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма. Да усъвършенствате изборния процес“, каза още Радев.

„Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърлил броят на населението“, посочи още той. Според него, ако искаме парламент да е траен, той следва да се върне в руслото на закона.

Президентът заяви, че ако парламентът не постигне промени в прокуратурата, миналото ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този около икономическата и социалната политика. Той отчете, че и борбата с пандемията също остава приоритет.

Борбата с пандемията също остава приоритетна задача. 

 
Обръщение към народа и Народното събрание

Обръщение към народа и новоизбраните народни представители в 47-ото Народното събрание

Публикувахте от Румен Радев в Четвъртък, 2 декември 2021 г.