Легитимността на институциите е отстояването на фактите и отговорността на своите действия. В президентската институция не е постъпвал доклад по темата. На Консултативния съвет по сигурност към премиера на 9 май тази тема не фигурира в предварително обявения ред. Тя се повдига вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение.

Това каза президентът Румен Радев, коментирайки твърденията, че държавният глава, е знаел за изгонването на руските дипломати, след като представители на президентството са присъствали на Съвета за сигурност, на който е било взето съответното решение. 

"Въпреки това при завръщане на представителя на президентската институция в президентството и при споделяне на хода на протичане на съвета, до МС бе изпратено писмо с въпрос за взетите решения. Отговорът, е няма взето решение, гласувано на този съвет", каза още Радев, който присъства на среща на върха на НАТО в Мадрид. 

"Това ясно показа, че решенията явно се взимат по някакъв паралелен механизъм, далечен от институциите. Доклад в президентската институция от ДАНС не е постъпвал", подчерта държавният глава. 

Радев също припомни, че заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка. Органът, който контролира МС, е българският парламент. 

"Също се налага да напомня, дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своите действия. Последствията може да са във всички посоки, може да са изключително сериозни, най -вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. Важното е, че по този начин не могат да се взимат решения. Отговорността лежи изцяло в изпълнителната власт, нищо, че тя е в оставка", каза още той. 

Радев коментира и възможностите за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент и кога биха били възможни евентуалните предсрочни парламентарни избори.

"Преди да се изпратят официални писма за консултации има съгласуване по телефона за удобно време. След такова съгласуване бе изготвен графикът.

Важно е партиите да се отнесат с цялата си отговорност към мандатите. Смятам, че потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем на вариант избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има максимална избирателна активност", каза Радев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!