През последните няколко дни до политическия съвет на партия РЗС постъпва информация от бизнесмени и граждани, че редица банки тотално спират кредитирането на инвестиционни проекти, отпускането на ипотечни заеми и други кредитни услуги. Отказват се кредити, без да се посочва каквото и да е основание, включително на големи и финансово стабилни фирми, с положителна кредитна история в съответната банка, съобщиха от партията.
Такова поведение е в пълен разрез с уверенията на правителството, че българската банкова система е готова да посрещне икономическата криза и тя не може да и се отрази по никакъв начин. Тези действия на банките противоречат на икономическата логика, както и на всяка бизнес етика и морал. Не може те да са български банки само когато прибират най-високите маржови печалби и от години предлагат най-скъпия кредитен ресурс в Европа, а да не се чувстват такива в този момент, когато икономиката най-много има нужда от тях. Независимо, че са лицензирани от БНБ и са задължени от закона да извършват съответното обслужване на българската икономика, те се подчиняват на моментните интереси на своите собственици в чужбина, които контролират над 80% от банковия капитал в страната, коментират от партията на Яне Янев.
Ако при продължаващото бездействие на правителството лишаването на достъпа до кредитиране продължи да се задълбочава, на България се готви печално известният аржентински вариант – пълен банкрут, тотална безработица и мизерия с непоправими дългосрочни последици за бъдещото развитие на страната. През 1999 г. Аржентина беше доведена до банкрут, въпреки че (както и България) беше в условия на валутен борд, именно поради оттеглянето на подкрепата на банките в условията на задълбочаваща се икономическа криза.
Ние считаме, че подобен сценарий в никакъв случай не бива да се допуска и призоваваме правителството да поиска от банките обяснение на тяхното поведение, както и да вземе мерки, гарантиращи това да не се допуска в бъдеще. Призоваваме българските бизнесмени и граждани да ни уведомяват при подобни случаи, за да може партия РЗС да предизвика обществен дебат на тази тема и да работи активно за защита интересите на българския бизнес и българските граждани, казват още от РЗС в съобщение до медиите. /БЛИЦ