Бившият грузински президент и бивш губернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили реши да оттегли партията си "Движение на новите сили" от участие в изборите за Върховна рада. На страницата си във Фейсбук вчера той призова привържениците си да подкрепят партия "Слуга на народа" на украинския президент Владимир Зеленски.
 
"Смятам, че трябва да се даде шанс на президента Зеленски да създаде мнозинство без отстъпки на старите политици. Не бих искал заради нашите проценти, които може и да не позволят да влезем в Радата, "Слуга на народа" да не получи няколкото процента, които ще й дадат възможност независимо да сформира правителство", каза Саакашвили.
 
Извънредните парламентарни избори в Украйна ще се състоят утре, 21 юли. Според най-новото допитване на център "Социален мониторинг" и Украинския институт за социални изследвания "Яременко", извършено между 3 и 10 юли, в Радата ще влязат само четири партии. Президентската формация "Слуга на народа" запазва водачеството си с 42,5 процента, втора остава "Опозиционна платформа - За живота" с 15,1 процента. След тях се нареждат партията на бившия президент Порошенко "Европейска солидарност" (8,1 процента) и "Баткившчина" на Юлия Тимошенко (7,6 на сто).