Ние направихме всички опити да запазим политическата стабилност в държавата. Изработихме ясен план с ясна рамка. Това каза пред БНТ депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев по повод връщането на мандата за съставяне на правителство от Асен Василев.

„Стана ясно, че няма 121 представители в Народното събрание, които да искат да продължат промените в България“, посочи той.

На въпрос за това защо управляващите не успяха да съберат подкрепата на 121 депутати, на което те се надяваха до последно, той отговори: „Това, което видях със собствените си очи е страх. Това, което чух в кулоарите на парламента, е за някакви джипове, които са взимали народните представители от домовете им, водили са ги на разговори“.

Сабрутев посочи, че ПП биха подкрепили правителство с мандат на „Демократична България“. „Ключовото е да няма промяна в нашите приоритети. Няма как да се прави политика за премахване на модела Борисов с Борисов“, заяви той.

"Трябва нов парламент, нови избори. За това, за което ние гласуваме, това ще получим", каза депутатът. 

По думите му, корекцията от 500 млн. в средствата от Плана за възстановяване се е наложила, защото "икономиката се възстановява много, много по-добре" след Covid кризата.

Той определи като "динена кора" изявлението на Бойко Борисов, че би дал депутати в подкрепа на управляващите, ако е имал министри в кабинета. 

"Вече имаме нова коалиция в лицето на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", която бламира работата на парламента", заяви депутатът. 

Относно обтегнатите отношения на ПП с президента Румен Радев той коментира: "Видяхме голямото различие по отношение на вижданията за външната политика на страната. Видяхме едно поведение от страна президента, различно докато беше в чужбина и даваше изялвения, и когато се връщаше в България. За Македония той каза, че френското предложение било най-доброто възможно, а в България започна да говорим съвсем различно".

"Ще продължим промяната, започната от Кирил и Асен в служебното правителство", каза Сабрутев и обясни, че ключова за това ще бъде КПКОНПИ. "Знаете ли ако този орган заработи, колко хора ще влязат в затвора?", изтъкна той.

"България не е бедна държава. България е ужасно крадена държава", каза още той.