Тепърва предстои да се обсъжда това, най-късно в четвъртък ще вземем решение. Нямаме повод да сме оптимисти. Много е крехка тенденцията, за да отпускаме мерките. Всичко зависи от това, какви са здравните данни. Нагласите на повечето членове на кабинета е да се започне поетапно отваряне след 21 декември, но не и пълно отваряне.

Това заяви социалният министър Деница Сачева в ефира на Нова тв, коментирайки възможността за разхлабване на блокадата заради К-19 след 21 декември. 

Сачева заяви категорично, че ще се ваксинира, единственият въпрос е с коя ваксина ще стане това. 

"Първоначално мислих, че трябва да събера повече информация, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам. Никога не съм била против ваксините, убедена съм в ползата, за тези ваксини исках да получа повече информация“. Аз съм "за" ваксините, детето ми е ваксинирано", каза министърката, добавяйки, че видът на ваксината, която тя ще си постави зависи от информацията за препарата. 

Сачева уточни още, че безработните, които по принцип всеки месец да ходят да се подписват за своите помощи, не е необходимо да го правят в момента заради пандемията. 

Същевременно, министърът увери, че във фаза 2 от ваксинационния план – тези в социалните домове и домовете за възрастни, всичко ще е доброволно. За хора с умствени проблеми, отговарят близките, а ако няма – директорът на съответното социално заведение, в някои случаи и кметът на населеното място.

Що се отнася до безработицата, регистрираните безработни са над 228 000, т.е. увеличение с 8000 души от началото на декември.

Почти 1 000 000 души се възползваха от всички мерки, които предлага социалното министерство, каза Сачева, след като беше попитана за мерките заради коронавируса – а тя включи в отговора и помощи за отопление!

3000 работодатели за 15 000 души са кандидатствали по мерки за затворени бизнеси, каза все пак министърът.

При въпрос защо в България не се прави като Гърция и Румъния, Сачева каза ,че са отпуснати вече над 1,2 млрд. лева.

"Винаги се иска повече от това, което се дава, но всички мерки са обсъдени с работодателските организации", обясни Сачева.

Попитана докога ще важат мерките за подпомагане заради коронакризата, Сачева отвърна, че например мерките за родители заради електронно обучение са за цялата година и уточнение „не е фиксиран краен срок”.

Ще започне поетапно обсъждане със синдикатите и работодателите дали и как да продължи действието на мерките "60 на 40" и "80 на 20" до юни – сега тяхното действие е март. "Нормално е заплатата за март да я получите през април", каза още министърът предвид оплаквания за забавяне на пари.

Сачева също отрече възможността на заетите в туристическия и ресторантьорския бранш да бъдат изплащани заплатите в размер на 100% при затваряне и след 21 декември.