Симеон Сакскобургготски е на двудневно посещение в Македония. Той ще участва в откриващата се днес в Охрид 11-та международна конференция на Балканския политически клуб, съобщи прессекретарят му Цветелина Узунова. Тази година форумът преминава под мотото „Македония по пътя към НАТО и ЕС”.
В рамките на конференцията Симеон Сакскобургготски ще ръководи сесията „Стратегията на Европейския съюз за Балканите – премахване, а не промяна на границите”. Лидерът на НДСВ ще се срещне с държавници от Румъния, Албания, Турция и страната- домакин Македония. За форума в Охрид пристигат Сюлейман Демирел - бивш президент на Турция, двама бивши румънски президенти – Йон Илиеску и Емил Константинеску, лидерът на албанската Демократическа партия Арбен Джафери и др. Специални презентации пред гостите ще направят бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски и настоящият министър- председател Никола Груевски.
Форумът ще бъде открит от д-р Желю Желев /президент на България от 1990г. до 1997г./ Д-р Желев е и председател на Балканския политически клуб.
Темите, които участниците в конференцията ще дискутират, са свързани с мястото на Македония в Югоизточна Европа- 16 години след провъзгласяването на независимостта й, ролята на политическите митове и легенди на Балканите, етническата и религиозната толерантност. /БЛИЦ