Премиерът на Великобритания Тереза Мей проведе разговори с руския президент Владимир Путин в кулоарите на Г-20 в Осака, Япония, съобщава „Гардиън“.
 

Преди да започнат разговорите двамата се ръкуваха хладно, без усмивки пред журналистите. На всички направи впечатление изключително печалното изражение на британския премиер в оставка.
 


Мей е заявила пред Путин, че "не може да има нормализация на нашите двустранни отношения, докато Русия не прекрати безотговорните и дестабилизиращи действия, които заплашват Великобритания и съюзниците й, включително враждебните интервенции в други държави, дезинформацията и кибератаки, които подкопават позицията на Русия в света", обявиха от "Даунинг стрийт" след срещата между двамата.
 


Мей също подчерта, очевидно в отговор на интервюто на Путин пред "Файненшъл таймс", че "Великобритания ще продължи да защитава либералната демокрация и правата на човека, равенството на всички групи, включително и на ЛГБТ общността".
 


Двамата са обсъдили случая в Солсбъри, конфликта в Украйна, иранската ядрена сделка и ситуацията в Сирия.
 


Това е първата среща на топ ниво между двете държави от години. Отношенията между Русия и Великобритания достигнаха дъно след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок в английския град Солсбъри на 4 март 2018 г.
 


Преди срещата Мей заяви, че Великобритания ще настоява двамата агенти от руското разузнаване, обвинени за атаката, да бъдат изправени пред правосъдието. Мей също каза, че отношенията с Русия не могат да се върнат към обичайното си състояние, докато заподозрените на бъдат предадени на правосъдието и Москва продължава с дезинформацията и кибератаките.
 
Последната среща между Мей и Путин се проведе на 4 септември 2016 г. в Китай по време на Г-20, но тогава Мей се усмихваше при ръкуването си с руския лидер.