Възстановеният, и после съборен от неизвестни лица паметник на Петимата от РМС в квартал „Изгрев“, се превърна в предизборно знаме и платформа на БСП-София. Това се казва в позиция на СДС изпратена до медиите, която публикуваме без редакторска намеса:

В патетична декларация, посветена на СДС, столичните социалисти ни наричат  „неофашисти“, „сини варвари“, антиевропейци и реваншисти, насаждащи език на омразата.

Наред с това правят внушение, че разрушаването на плочата едва ли не е дело на СДС. И всичко това, защото заявихме открито позицията си, че паметната плоча на петимата комунистически терористи и партизани, обучавани в СССР, е обида за демокрацията!

Поради тежките обвинения на столичните социалисти, се почувствахме длъжни да опресним паметта им и да подтикнем логичната им мисъл в следните насоки:

1.      Не всеки антикомунист е фашист. Както и не всеки комунист е палач от лагерите на смъртта и Народния съд. За СДС комунизмът и фашизмът са еднакво зло. Ние всяка година почитаме Деня на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век – 23 август. Но не видяхме нито един социалист там.

2.      Комунистическият режим е обявен за престъпен от българския парламент. Вие сте парламентарна партия и би трябвало да го знаете! Следователно неговите герои и символи са несъвместими с ценностите на европейска
демократична България.

3.      Езикът на фактите не е език на омразата.

4.      Варварите нямат цвят. Те се разпознават по делата. Варвари са тези, които избиха стотици хора в атентата в „Света Неделя“, а след 9 септември отнеха насилствено земята на българите, национализираха имотите, преследваха духовенството, убиваха без съд и присъда инакомислещите, разрушаваха църквите и налагаха червени терористи за национални герои!

5.      Да наречеш кмета на „Изгрев“ „политическо недоразумение“ не е заплаха, както ни обвинявате, а квалификация.

6.      Ако СДС, благодарение на която България е в ЕС и НАТО, е антиевропейска партия, каква е тогава БСП, която си брои конгресите като продължение на БКП?

7.      СДС не разрушава паметници по тъмни доби. Подривната дейност не е патент на демокрацията, а на партията-майка на БСП. Ние излизаме с лицето си и ще продължим да настояваме да бъде демонтиран паметника на Съветската армия, както и другите символи на тоталитарния режим и срамната му зависимост от СССР.