Националният съвет на СДС реши, че ще има предизборна коалиция с ДСБ. Това стана след оспорван дебат сред членовете на ръководния орган на СДС, продължил близо пет часа.
64 души са били "за" обединението с ДСБ, а 41 са гласували против и двама са се въздържали.

Предишният лидер на Съюза Пламен Юруков обясни, че е бил изразен страх от някои от членовете на Националния съвет от това СДС ако се яви сам на изборите да не премине 4-процентната бариера за влизане в Парламента.
Председателят на СДС Мартин Димитров обясни, че Съюзът е направил една много важна стъпка и един огромен жест, който ще бъде оценен от десните избиратели. Той коментира, че добрата новина от днешния ден е, че десните отиват към управление на България, което ще прекрати властта на БСП, НДСВ и ДПС.

Освен това СДС и ДСБ ще направят обща парламентарна група, която ще има два съпредседатели. Останалото според Димитров са технически въпроси, които тепърва ще бъдат уточнени. Според него ДСБ също ще направи компромиси, като един от тях е това, че водач на листата за евроизборите ще бъде човек на СДС. Димитров отсече, че запазва лидерския пост на СДС.

Според Пламен Радонов обаче, член на Националния съвет, който е един от гласувалите против, хората в десницата няма да бъдат убедени в това споразумение, защото не почива на принципи. Пламен Юруков пък обясни, че е гласувал "въздържал се", защото според него, въпросът за подписване на подобно споразумение въобще не е трябвало да бъде поставян.

По-рано днес ДСБ обясниха, че лидерът на партията Иван Костов ще бъде човекът, който ще подпише споразумението със СДС.

Спорът дали ще има коалиция между СДС и ДСБ възникна в началото на миналата седмица, когато софийската структура на Съюза постави условието в листите да не присъстват Иван Костов, Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев. ДСБ пък обявиха, че водач на софийската листа ще бъде лидерът на партията. Това стана "ябълката на раздора" между двете партии, което наложи бурния дебат на днешното заседание на Националния съвет на СДС.

Камелия Цветанова, БЛИЦ