ГЕРБ и СДС водят преговори за общо явяване на парламентарните избори. Това съобщи лидерът на СДС Румен Христов по време на кръгла маса за готовността на десните партии за избори, предаде БНР.

"Търсим възможност да консолидираме десния вот", заяви Христов. "Смятам, че България трябва да има проевропейско, проатлантическо поведение. Водим преговори с ГЕРБ. Коалицията, която бихме направили, е на идейна основа", добави той.

"Изборите, които предстоят, са изключително важни. Струва ми се, че ще има блоково гласуване вляво и вдясно. За мен консолидиране на гласовете вдясно е важно. Обезпокоен съм от заявките на БСП и площадната коалиция - притесняват ме изказванията за преразглеждане на членството на България в НАТО и ЕС.

Плаши ме геополитическата ориентация на България, а не това, че левицата може да дойде на власт и за 2-3 години да покаже, че не може да управлява", коментира лидерът на СДС.

Христов заяви, че няма да дава оценка на т.нар. градска десница и посочи, че те са в колаборация с БСП. "Ние за пръв път не участваме в протести, защото нямаме намерение да връщаме БСП на власт", коментира Румен Христов.

Според Цветомир Паунов от ГЕРБ, следващият парламент ще бъде силно фрагментиран и изцяло конструиран на стари политически субекти.