СДС разпространи апел, с който призовава столичани да се присъединят към гражданските протести на 14 януари. Разбираме недоволството на студентите, земеделците, екологичните организации и на всички останали български граждани. Знаем, че те протестират защото правителството на тройната коалиция всеки ден отнема от перспективите им, пише в обръщението.
Подкрепяме протестите, защото виждаме ясно проблемите, които изпитват всички българи и защото сме част от обществото, а не от политическото статукво. На протестите на 14 януари ние ще отидем като граждани, а не като част от разделения на две политическия елит - едната част от който се страхува от недоволните граждани, а другата вероятно се чуди как да оглави недоволството им, пише в текста, под който стои подпис Национален изпълнителен съвет на СДС.
Знаем, че хората, които протестират нямат доверие на управляващите. Знаем също, че огромната отговорност за това носят БСП, НДСВ и ДПС, които през последните четири години системно предаваха интересите на България. Така бе с европейските фондове. Така бе и при договора за доставка на природен газ, подписан от Румен Овчаров.
Днес целта на СДС е да започне промяна, която да доведе до честно и компетентно управление, такова което решава проблеми, вместо като днешното да краде бъдещето ни. Днес България има нужда от промяна, има нужда да продължи на чисто. Знаем, че тази промяна винаги започва от обществото, не от политическите апарати. СДС е генератор на тази промяна и политически гарант за запазването на стабилността в страната. За нас е важно всички български граждани да могат да продължат нормалното си ежедневие и да не прекъсват икономическата си активност. За съжаление червеното правителство пречи на нормалното функциониране на България. И това е единствената причина хората да протестират.
БСП, НДСВ и ДПС трябва да понесат отговорността за провала на европейското ни членство и ограбването на българските граждани. Заявяваме волята на СДС промяната да започне на свободни и честни избори. Днес е необходима разумна институционална промяна, с която да започнем на чисто, а не разместване на статуквото и нова добре опакована политическа лъжа. Заявяваме, че воденото от БСП правителство трябва да понесе цялата политическа отговорност заради некомпетентното си и корумпирано управление. Това ще стане на парламентарните избори. На тях ще осъществим промяната. Ще я направим заедно, честно, отговорно, с воля и разум за България, завършва призивът на СДС. /БЛИЦ