В абсолютно нарушение на Закона за противодействие на корупцията е секретарят на Централната избирателна комисия Севинч Солакова.

Според поне две от разпоредбите на нормативния акт, Солакова, която освен в ЦИК е и член на ЦОБ на ДПС, трябваше да си подаде отвод от всички заседания на комисията, засягащи спора около регистрацията на Движението за права и свобода между председателя на формацията Делян Пеевски и обявеното от него „ново начало“ и лагера на „дерибеите“, както стана известно крилото около почетния лидер на партията Ахмед Доган и другия й председател Джевдет Чакъров. Вместо да спази закона, обаче, секретарят на ЦИК, която е сред най-верните и лоялни членове на „дерибейското“ крило, играе ролята на негов адвокат и съветник в комисията.

При това – още преди дори официално да стартира процедурата по регистрация на формации, искащи да участват в парламентарния вот на 27 октомври.

Член 76 от антикорупционния закон изрично постановява, че „лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, както и да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес“.

А чл. 81 допълва, че когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, то е длъжно да си направи самоотвод от изпълнението на правомощията или задълженията по служба като уведоми органа по избора или назначаването.

Както и че „когато на заседание на колективен държавен орган или на орган на местното самоуправление се обсъжда и решава въпрос, по който негов член е обявил частен интерес, последният не може да участва в обсъждането и да гласува“. Пак според закона, „частен“ е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лицето, заемащо публична длъжност или за свързани с него лица (бел.р. – чл. 70 от закона).

Преведено от сухия юридически език на нормален, тези разпоредби категорично показват, че Севинч Солакова е в постоянно нарушение на закона от старта на казуса с регистрацията на ДПС в ЦИК та и досега.

Същото се отнася и за другия член на комисията от квотата на ДПС – Ерхан Чаушев. Причината е, че както тя е член от 2022 г. на „тясното ръководство“ на движението, както е известен ЦОБ, той е още по-дългогодишен член на контролната комисия на партията.

При това и двамата са в тези органи с личната благословия на Ахмед Доган. Това означава, че и двамата е трябвало да декларират наличие на „частен интерес“ по скандалите в ЦИК по темата с ДПС и съответно да не участват, нито да гласуват в нито едно от заседанията по казуса.

Вместо това обаче те не само активно участват в заседанията, а самата Солакова играе едновременно ролята и на личен асистент, адвокат и съветник на „дерибеите“ какви действия да предприемат, за да нанасят удари срещу Пеевски и „новото начало“.

Или иначе казано – на къртица, благодарение на чиито усилия и откровена пристрастност и склонност да нарушава законите от седмица насам работата на ЦИК буквално е минирана, а с това – и целият изборен процес.

Макар от старта на регистрацията в ЦИК на партиите на 2 септември да е изминала само седмица, примерите за зловредната и постоянно незаконна дейност на Солакова са буквално неизброими.

При това, датиращи още от неделята преди този ден. Тогава изтекли в медиите снимки ясно демонстрираха как, благодарение на съдействието именно на Солакова, емблематични за „дерибейския“ лагер лица като лъсналия в разследване, свързано с източване на милиони левове ДДС Джейхан Ибрямов, Тимур Халилов и Валентин Тончев окупираха в абсолютно нарушение и на законите, и на вътрешните правила на ЦИК, заседателната зала на комисията и дори пренощуваха в нея в часовете преди старта на процедурата, за да си осигурят „служебно“ преднина пред хората на Пеевски и да подадат първи документите за регистрация. Макар привърженици на „новото начало“ да дежуряха пред сградата на ЦИК още от петък, 30 август.

Дейността на Солакова в полза на „дерибеите“ обаче далеч не се ограничи само до тази абсурдна логистична проява на лоялност към лагера на Доган и Чакъров. На последвалите дискусии в ЦИК по казуса с подадените от ДПС-ново начало и ДПС-Доган заявления,  тя не само е участвала и гласувала в тях, но дори е адвокатствала в полза на крилото около почетния лидер на движението.

И дори е настоявала да бъде дадена регистрация именно на коалицията, чиито документи те внесоха, а не на тази, регистрирана от Делян Пеевски. Като аргумент използвала фалшивия мотив, че хората на Доган били първи в сградата. Лъжа, която е толкова откровена, че е срещнала пълния отпор на останалите членове на комисията, макар повечето от тях безропотно да наблюдават това безумие, като по този начин стават съучастници в мероприятие, което е на път да взриви напълно изборния процес.

Благодарение на зловредната активност на Солакова и въпреки безскрупулното газене на закона, вече в продължение на седмица работата на ЦИК ражда все по-абсурдни решения, заплашвайки да хвърли в хаос целия изборен процес. Със съдействието на председателя на комисията Камелия Нейкова, която също се оказа в конфликт на интереси, тъй като е била зам.-председател на една от формациите, участващи в коалицията на ДПС-Доган – СБОР (бел.р. във времената, в които учредената от бившия военен министър Николай Цонев се казваше „Нова алтернатива“), ЦИК роди цяла серия безумия.

От това безпрецедентно да приеме едновременно и без входящ номер документите и на двете крила в ДПС, през абсурда да даде на двете коалиции указания да предоставят доказателства, че ДПС не е част от тях (?!) Указание, което според всички мастити юристи в държавата представлява не само юридическа неграмотност, но и отявлен пример за погазване на нормативните уредби.

И докато всичко това се случва пред очите на цяла България, зад кулисите вървят паралелни подмолни действия, при които Солакова от една страна постоянно издава на „дерибейския“ лагер служебна информация за всеки ход, предприет от „новото начало“ на Пеевски, а от друга -дава съвети какво да правят.

Доколко адекватни са тези съвети лъсна през уикенда, когато се стигна до поредния абсурд – ДПС-Доган първо внесе жалба срещу указанията на ЦИК, след което си я оттегли. Това пък роди още по-голямо безумие – ЦИК да внесе във ВАС едновременно и жалбата и отвода й.

На този фон в понеделник ще се състои поредния рунд от разразилата се в ЦИК битка на Солакова, Нейкова и Чаушев срещу законите на страната. За 10.30 часа е свикано заседание, на което членовете на комисията трябва окончателно да се произнесат за двете регистрации на коалиции около „новото начало“ начело с председателя на ДПС Делян Пеевски и на „дерибейския лагер“ около Ахмед Доган и Джевдет Чакъров.

Предвид досегашните действия на ЦИК, обаче, едва ли решението ще внесе ред в хаоса, създаден от комисията под давление на Солакова, като очакванията са, че казусът в крайна сметка ще се озове във ВАС, като за съда ще остане нелеката задача не само да раздаде правосъдие, но и да измие срама от шокиращите действия на ЦИК, миниращи целия изборен процес.

Шокиращи действия, разиграващи се под благосклонния поглед на президента на държавата Румен Радев, който назначава комисията. С липсата на отпор не само от останалите членове на ЦИК, които отдавна трябваше да са поискали отвод на Севинч Солакова и да не й позволяват да участва в заседанията по казуса с ДПС, но и от Народното събрание, което всъщност излъчва членовете на комисията. И не на последно място – с пораждащата въпроси пасивност на антикорупционната комисия, която също толкова отдавна трябваше да се е заела с откровеното погазване на законите от страна на секретаря на ЦИК.